Erste Group şi Raiffeisen Bank International au fost retrogradate de S&P

Standard & Poor's Ratings Services a coborât, marţi, ratingul mai multor bănci comerciale europene, printre care Erste Group, care controlează BCR, Raiffeisen Bank International, banca-mamă a Raiffeisen România. Celelalte bănci retrogradate sunt din Germania şi Marea Britanie.
Economica.net - mie, 10 iun. 2015, 07:06
Erste Group şi Raiffeisen Bank International au fost retrogradate de S&P

Agenţia a apreciat că există şanse reduse ca guvernele din Germania, Marea Britanie şi Austria să ofere sprijin extraordinar pentru sistemele lor bancare, transmite Bloomberg.

În cazul băncilor austriece, S&P a retrogradat Erste Group, de la ‘A minus’ la ‘BBB plus’, şi Raiffeisen Bank International de la ‘A minus’ la ‘BBB’, ambele cu o perspectivă negativă. Pe lângă reducerea posibilităţii sprijinului statului, S&P susţine că o concurenţă între băncile austriece devine o chestiune care ţine de stabilitatea financiară.

‘O suprapunere semnificativă a operaţiunilor interne ale băncilor austriece conduce la câştiguri foarte mici şi, în opinia noastră, acest lucru ar putea ameninţa stabilitatea sistemului bancar din Austria’, se spune în comunicatul S&P.

Cea mai mare bancă din România, BCR, este controlată de grupul bancar austriac Erste Group. Grupul Raiffeisen Bank International (RBI) este prezent şi el pe piaţa din România, scrie Agerpres.

În cazul băncilor germane, ratingul pe termen lung al Deutsche Bank a fost redus cu două trepte, de la ‘A’ la ‘BBB plus’, cu perspectivă stabilă, iar ratingul Commerzbank a fost coborât cu o treaptă, de la ‘A minus’ la ‘BBB plus’.

Ratingul băncilor britanice Barclays Plc şi Royal Bank of Scotland Group Plc a fost şi el coborât cu o treaptă de Standard & Poor’s, până la ‘A minus’ – pentru Barclays PLC, şi la ‘BBB plus’ – pentru Royal Bank of Scotland NV.

‘În prezent, considerăm că perspectivele ca guvernele din Marea Britanie şi Germania să ofere sprijin extraordinar pentru sistemele lor bancare sunt incerte, ceea ce înseamnă că nu mai includem o astfel de posibilitate în ratingul grupurilor bancare sistemice care au domiciliul în aceste ţări’, a explicat S&P.

‘Am luat acţiuni similare de rating şi pentru unele bănci austriece’, se arată într-un comunicat al agenţiei de rating.

Anul trecut, Uniunea Europeană a adoptat o rezoluţie destinată evitării folosirii fondurilor publice pentru salvarea băncilor. Aceasta, după ce, în perioada 2008 – 2013, cele 28 de state membre UE au furnizat fonduri publice în valoare de 661 miliarde de euro pentru recapitalizarea şi susţinerea băncilor. Potrivit noilor reguli, în cazul în care o bancă intră în dificultate, deţinătorii de obligaţiuni vor fi obligaţi să suporte pierderi, înainte de a cere sprijinul contribuabililor.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...