Erste: Potenţialul de creştere pentru ţările din ECE va ajunge la 3,7%, dacă investiţiile urcă anual cu 10-15%

Potenţialul de creştere economică al ţărilor din Europa Centrală şi de Est (ECE) va ajunge din nou la nivelul anterior crizei, de 3,7%, dacă avansul anual al investiţiilor va fi majorat la 10-15% în următorii ani, consideră Juraj Kotian, director Cercetare Fixed Income pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul Erste Group.
Economica.net - mie, 13 mai 2015, 13:28
Erste: Potenţialul de creştere pentru ţările din ECE va ajunge la 3,7%, dacă investiţiile urcă anual cu 10-15%

Un studiu recent al Erste Group arată că relansarea investiţiilor private reprezintă un factor cheie pentru redresarea potenţialului de creştere al regiunii. În prezent, ritmul de creştere al investiţiilor în ECE se situează la aproximativ 6%.

‘În cazul în care contextul economic favorabil din ECE este însoţit de reforme structurale reale, principalii piloni ai creşterii şi convergenţei ECE vor fi investiţiile locale, un sector al IMM-urilor prosper şi fondurile UE, care ar trebui utilizate în totalitate’, a adăugat Kotian.

Raportul Erste Group ‘Investiţiile în ECE accelerează către o nouă etapă de creştere’ include următoarele ţări: Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Polonia şi Slovenia.

‘Economiile locale şi transferurile de la UE compensează tot mai mult scăderea investiţiilor străine directe, ceea ce ar trebui să susţină relansarea investiţiilor per total. Anul trecut a reprezentat într-adevăr un moment de cotitură pentru creşterea investiţiilor şi această tendinţă pozitivă va continua în 2015. Totuşi, doar acest avans aferent ciclului economic nu poate susţine de sine stătător economiile ECE să atingă nivelurile de creştere de care au nevoie pentru un proces de convergenta mai rapid’, se precizează în raport.

Potrivit raportului, investiţiile în ECE au atins un punct de cotitură în 2014 şi continuă să crească. Semnalele pozitive privind redresarea economică pe fondul percepţiei îmbunătăţite a consumatorilor şi mediului de afaceri, precum şi creşterea cererii interne au contribuit la stimularea investiţiilor în aproape toate ţările din ECE. Polonia şi Ungaria au atras deja investiţii mai mari decât nivelul din 2008. Polonia este un lider al investiţiilor în Europa per total, întrucât economia poloneză a fost stimulată de investiţii publice, în timp ce alte ţări se confruntau cu procesul de consolidare fiscală.

Raportul mai arată că investiţiile în Republica Cehă şi Slovacia ar trebui să atingă în 2015 – 2016 nivelurile anterioare crizei, în condiţiile în care îmbunătăţirea sentimentului mediului de afaceri stimulează expansiunea.

‘Cu toate acestea, Croaţia, Slovenia şi România vor avea nevoie de o redresare mai puternică pentru a reveni la nivelurile de investiţii anterioare crizei’, se precizează în raport.

Economiile locale şi transferurile de la UE sunt în prezent principalele surse de finanţare a investiţiilor, în timp ce investiţiile străine directe devin mai puţin importante.

Analiştii Erste Group consideră că intrările de investiţii străine directe vor avea în următorii ani un rol mai redus în finanţarea investiţiilor în majoritatea ţărilor din ECE. Având în vedere că intrările sub forma investiţiilor străine directe au fost susţinute în mare măsură de programele de privatizare, care sunt în prezent aproape finalizate în multe ţări, analiştii anticipează nivele mai scăzute ale intrărilor de fonduri sub forma investiţiilor străine directe.

‘Având în vedere că investiţiile interne trec în prezent pe primul plan, dezvoltarea sectorului privat local – în special cel al IMM-urilor – devine şi mai importantă pentru crearea de noi locuri de muncă şi creşterea productivităţii’, potrivit analiştilor Erste Group.

Studiul arată că IMM-urile cu până la 250 de angajaţi contribuie cu aproximativ două treimi din valoarea adaugată totală creată de mediul de afaceri şi până la trei sferturi din numărul total al locurilor de muncă din ECE.

‘Pentru a impulsiona IMM-urile, este esenţial să existe îmbunătăţiri structurale ale mediului de afaceri – precum reducerea rigidităţii şi costurilor asociate forţei de muncă, creşterea transparenţei cadrului legislativ, simplificarea procedurilor administrative şi îmbunătăţirea calităţii forţei de muncă printr-o mai bună educaţie. (…) Pentru a intensifica şi sprijini creşterea economiilor locale, guvernele trebuie să încerce să rezolve provocările cu care se confruntă mediul de afaceri, în timp ce IMM-urile şi, în special, microîntreprinderile trebuie să-şi îmbunătăţească gradul de profesionalizare pentru a avea acces mai bun la finanţare’, adăuga Kotian.

O modalitate suplimentară de revigorare a investiţiilor este reprezentată de Planul de investiţii pentru Europa, în valoare de 315 miliarde euro, prezentat de Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. Ţările din ECE au transmis deja către CE şi BEI propuneri de proiecte în valoare de 282 miliarde de euro, pe baza cărora Comitetul de Investiţii va desfăşura procesul de selecţie.

‘Având în vedere ca multe dintre proiectele depuse au legatură cu două domenii de prioritate maximă, infrastructura energetică şi economia digitală, cu o probabilitate mare de a fi puse în practică în anii 2015 – 2017, regiunea ECE are şanse mari de a primi o transă de aproximativ 40 – 60 miliarde euro, reprezentând o cincime din întregul pachet de investiţii’, a explicat Kotian.

Te-ar mai putea interesa și
România în Schengen – Aderarea ţării noastre e primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie
România în Schengen – Aderarea ţării noastre e primul punct pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 8 decembrie
Consiliul UE a anunţat temele de pe agenda reuniunii pe care miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre UE (Consiliul JAI) o vor avea în 8-9 decembrie la Bruxelles, iar aderarea......
Ryanair poartă discuții pentru extinderea cu noi zboruri în Egipt și Libia
Ryanair poartă discuții pentru extinderea cu noi zboruri în Egipt și Libia
Ryanair poartă discuții pentru extinderea cu noi zboruri în Egipt și Libia, a anunțat CEO-ul companiei, Michael O'Leary, ...
UE alocă fonduri pe baza unor date pe care Eurostat nu le poate verifica – Curtea de Conturi Europeană
UE alocă fonduri pe baza unor date pe care Eurostat nu le poate verifica – Curtea de Conturi Europeană
Fonduri în valoare de sute de miliarde de euro sunt alocate de Uniunea Europeană pe baza unor date furnizate de guvernele ...
Infotrafic: Circulaţie în coloană pe sensul de urcare al DN 1, în zona localităţilor Câmpina şi Comarnic
Infotrafic: Circulaţie în coloană pe sensul de urcare al DN 1, în zona localităţilor Câmpina şi Comarnic
Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române anunţă, miercuri, că circulaţia se desfăşoară în coloană pe sensul ...