Erste scade fondul comercial cu 300 mil euro, în special la BCR. Profit de 450 mil. euro în 2012

Erste Group a anunţat scăderea fondului comercial cu aproximativ 300 de milioane euro, în special pentru amortizarea fondului comercial al BCR, şi anticipează că a închis anul 2012 cu un profit net de 450 de milioane euro, faţă de aproape 600 milioane euro la nouă luni, dar va acorda dividende.
Economica.net - mar, 15 ian. 2013, 10:22
Erste scade fondul comercial cu 300 mil euro, în special la BCR. Profit de 450 mil. euro în 2012

La jumătatea anului trecut, Erste a amortizat fondul comercial al Băncii Comerciale Române (BCR) cu 210 milioane euro, o măsură similară fiind luată şi în octombrie 2011, când grupul austriac a amortizat fondul comercial al subsidiarei din România cu 700 milioane euro.

Având în vedere că mare parte din amortizarea anunţată marţi provine de la BCR, rezultă că fondul comercial al celei mai mari bănci din România a fost redus cu mai mult de 1 miliard de euro.

Erste a anunţat marţi că rezultatele testelor anuale privind deprecierea fondului comercial al Erste Group impun reducerea acestuia, în special amortizarea fondului comercial al Băncii Comerciale Române, dar şi al altor participaţii, cu aproximativ 300 milione euro (înainte de impozitare). Amortizarea se datoreaza primelor de risc mai mari ce determină creşterea ratelor de discount aplicate.

„Ca urmare a acestei măsuri extraordinare şi recent anunţatei vânzări a subsidiarei din Ucraina, Erste Group estimează că va înregistra un profit net de aproximativ 450 milioane euro pentru anul financiar 2012. Erste Group reconfirmă estimările sale privind profitul operaţional şi costurile de risc, conform celor anuntate pe 30 octombrie 2012 cu ocazia rezultatelor pentru primele nouă luni din 2012. De asemenea Erste Group va propune Adunării Generale a Acţionarilor să plătească dobânda aferentă capitalului participativ şi să acorde dividend pentru 2012”, se arată într-un comunicat transmis de Erste Group.

Întrucât fondul comercial este exclus de la calculul capitalului normativ, Erste Group va raporta o îmbunătăţire semnificativă a indicilor de adecvare a capitalului pentru sfârşitul anului 2012.

Erste Bank a anunţat după primele nouă luni un profit net de 597,3 milioane euro, faţă de o pierdere de 973 milioane euro în septembrie 2011 şi cu 145 de milioane euro peste rezultatul de la jumătatea anului, pe fondul unor provizioane mai mici în regiune şi stabilizării situaţiei din România.

Erste deţine 93,27% din acţiunile BCR, iar SIF Oltenia, singura societate de investiţii financiare care nu a vândut tiluri BCR, are aproape 6,59%. În 2006, grupul austriac a cumpărat 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...