Erste şi Raiffeisen, retrogradate de Moody’s

Mai multe bănci austriece, printre care şi Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International, au fost retrogradate vineri de agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service ca urmare a intenţiei guvernului de la Viena de a obliga investitorii în obligaţiunile băncii Hypo Alpe Adria să suporte pierderi, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 23 iun. 2014, 09:16
Erste şi Raiffeisen, retrogradate de Moody's

Moody’s a redus cu o treaptă ratingul a 11 bănci austriece, inclusiv pentru Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International. De asemenea, Moody’s a redus la nivelul junk ratingul băncii de stat Kommunalkredit Austria AG.

Agenţia de evaluare şi-a motivat decizie prin ‘natura fără precedent’ a proiectului de lege prin care ar urma să fie anulate obligaţiuni subordonate de 890 de milioane de euro ale Hypo Alpe Adria garantate de provincia Carinthia.

‘Autorităţile austriece sunt în prezent mai dispuse să adopte rezoluţii în urma cărora ar putea fi impuse pierderi şi creditorilor’, a apreciat Moody’s Investors Service.

Moody’ şi-a modificat, la ‘ridicat’ de la ‘foarte ridicat’, estimările privind sprijinul de stat pentru Erste, Raiffeisen Bank International (RBI), opt dintre băncile regionale care deţin Raiffeisen, Hypo Tirol Bank AG şi Vorarlberger Landes- und Hypothekenbank AG, ceea ce a condus la retrogradarea cu o treaptă pentru toate aceste bănci. Perspectiva pentru toate aceste bănci este una ‘negativă’. În schimb, Moody’s a precizat că ratingul Bank Austria, deţinută de grupul italian UniCredit SpA, nu a fost redus deoarece probabilitatea sprijinului de stat pentru această bancă era deja redusă, având în vedere faptul că este sub control străin.

În reacţie, guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, şi ministrul de Finanţe, Michael Spindelegger, au minalizat efectele deciziei Moody’s Investors Service. Ewald Nowotny, care este şi membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat că nu se aşteaptă ca retrogradarea să aibă un impact major asupra costurilor de finanţare ale băncilor austriece. De asemenea, Michael Spindelegger a subliniat că impunerea de pierderi investitorilor a devenit o practică standard în legislaţia europeană de salvare a băncilor şi că Austria a recurs la această soluţie ca un ‘caz special’ pentru Hypo Alpe.

În schimb, preşedintele Asociaţiei bancherilor austrieci, Willibald Cernko a avertizat săptămâna trecută că decizia Austriei de a obliga investitorii în obligaţiunile băncii Hypo Alpe Adria să suporte pierderi ar putea să crească costurile cu împrumuturile pentru băncile austriece cu până la 1,5 miliarde de euro pe an.

Şi celelalte două mari agenţii de evaluare au avertizat că măsură ar putea afecta sectorul bancar din Austria. Standard & Poor’s a avertizat că o astfel de decizie ar determina punerea sub supraveghere, cu implicaţii negative, a ratingurilor băncilor austriece, inclusiv ale celor mai mari – Erste Group şi Raiffeisen Bank International – prezente şi în România. De asemenea, Fitch Ratings a apreciat că băncile austriece sunt vulnerabile pe termen scurt la întreruperea finanţării, iar accesul şi costurile finanţării ar putea fi afectate de acţiunile legate de Hypo Alpe Adria.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMV Petrom va investi până la 2 mld. euro în Neptun Deep şi va obţine 50 mld. metri cubi de gaze
OMV Petrom va investi până la 2 mld. euro în Neptun Deep şi va obţine 50 mld. metri cubi de gaze
OMV Petrom, care deţine 50% din blocul Neptun Deep din Marea Neagră, estimează că va investi până la 2 miliarde de ...
AGA Electrica a respins achiziția a cinci parcuri fotovoltaice. Acționarii privați erau de acord, statul s-a opus
AGA Electrica a respins achiziția a cinci parcuri fotovoltaice. Acționarii privați erau de acord, statul s-a opus
Adunarea Generală a Acționarilor Electrica SA a respins decizia managementului companiei de a cumpăra cinci firme care ...
Euro Tower devine prima clădire „Net Zero Carbon” din România
Euro Tower devine prima clădire „Net Zero Carbon” din România
Clădirea de birouri Euro Tower devine prima clădire Net Zero Carbon din România, după ce, în 2009, a fost și prima ...