Escaladează scandalul din jurul ASF. Pandele, vicepreședinte COTAR: O singură firmă de asigurări are mai multe reclamații decât toată Germania

Apar primele reacții la cel mai amplu și mai ferm răspuns furnizat până acum de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) contestatarilor săi. Acuzată că gestionează o schemă Ponzi în asigurări, că este prea blândă cu firmele de RCA care nu își îndeplinesc corect obligațiile sau că încearcă să ascundă un val de reclamații fără precedent din partea păgubiților, ASF a emis, săptămâna trecută, un amplu răspuns. Florin Pandele, proprietarul grupului de service-uri Autocar și unul dintre vicepreședinții organizației patronale din domeniul transporturilor COTAR, consideră demersul ASF fals și plin de infatuare și îl compară cu scuzele unui elev repetent care încearcă să se "laude că a luat nota 4, nu nota 2".  El nu uită să amintească faptul că membrii Consiliului ASF sunt numiți politic, "pe salarii de 20.000 de euro".
Economica.net - mar, 05 mai 2020, 07:33
Escaladează scandalul din jurul ASF. Pandele, vicepreședinte COTAR: O singură firmă de asigurări   are mai multe reclamații decât toată Germania

ASF a încercat, la finalul săptămânii trecute, să răspundă, punct cu punct, acuzațiilor aduse în ultima vreme de către COTAR, în contextul în care Autoritatea a avut o poziție rezervată în ceea ce privește solicitările transportatorilor privind suspendarea contractelor RCA pe perioada stării de urgență, conform prevederilor legale.

Urmăriți AICI principalele explicații furnizate de ASF celor de la COTAR


Răspunsul, așa cum arătam și mai sus, vine în contextul unui maai vechi schimb de replici, care se desfășoară deja de mai bine de o lună și care a adus acuzații extrem de grave la adresa pieței asigurărilor RCA și a ASF. Despre piața RCA s-a afirmat inclusiv că este o schemă o Ponzi. Argumentele celor care acuză sunt potențate de numărul extrem de mare de reclamații primite de ASF de la clienți și de la păgubiți. Circa 25.000 de astfel de petiții au fost primite de Autoritate anul trecut, un record absolut. Cele mai multe petiții le are Euroins (peste 12.000), urmată de City Insurance (4.600). Trebuie menționat, totuși că, tot în premieră absolută, circa 50% din aceste reclamații au venit prin mandatari sau alte tipuri de reprezentanți ai păgubiților.

Urmăriți AICI evoluția războiului dintre ASF și transportatori precum și cele mai importante acuzații aduse pieței RCA și supraveghetorului

Florin Pandele, unul dintre cei maai vocali proprietari de service din România, recent numit și vicepreședinte al COTAR este primul care reacționează la afirmațiile ASF, încercând să aducă argumente care să arate că Autoritatea nu face decât să își ascundă incapacitatea de a supreveghea piața asigurărilor și de aa evita abuzurile firmelor care vând RCA. Manționăm că cifrele enunțate mai jos aparțin vicepreședintelui COTAR. Redăm mai jos mesajul transmis de Pandele:

 

” Părinții m-au învățat că infatuarea și prostia merg mână-n mână. Atunci când niste oameni numiți politic în funcții publice cu salarii de 20.000  de Euro pe luna se lauda cu performante precum:

    – A crescut numărul de reclamații de  la 10 0000 la 25 000 într-un singur an. Este ca un elev care se scuză părintelui că a luat nota 4 și nu 2 dar tot repetent a rămas. Când în Germania, la 80.000.000 de polițe de asigurare, de zece ori mai multe ca în România, ai doar 30 ( treizeci ) de reclamații RCA / lună față de 2000/ lună înregistrate la ASF și nimic nu se întâmplă trebuie ca cineva să se sesizeze. O singură companie de asigurări din România are astăzi reclamații  lunare  de 50 de ori mai multe decât toate reclamațiile pe RCA primite în piața din Germania(nr: cele mai multe petiții la ASF sunt primite pe numele Euroins)

    – Firmele de asigurări sunt solvabile și bine supravegheate în condițiile în care în luna aprilie ai amendat o firmă tocmai pentru că “măsluia” rezerva de daună, pentru a raporta îndeplinirea indicatorilor minimi de lichiditate, asta după ce tot tu, ASF, ai dat nenumărate comunicate de presă și ai zis că firma respectivă este solidă și respectă toate normele?

  -Deși sunt indicii clare că datele financiare raportate de către marii vânzători de RCA către ASF sunt nerealiste, ASF în loc să efectueze auditarea financiară a pieței de asigurări (BSR), decide să amâne cu cel puțin un an auditarea firmelor așa-zis supravegheate sub pretextul transmiterii coronavirusului, ca și cum nu ar fi putut fi analizate rapoarte decât stând efectiv la sediul unei firme. ASF  uitâ că în anul 2020, printr-o conexiune VPN securizată și conectată la aplicațiile informatice ale asigurătorilor ai putea realiza un audit financiar, cu un minim de contact direct?  Așa, mai trece un an, șefii ASF mai încasează câteva sute de mii de euro salarii și speră să își încheie mandatul și în funcție de contextul politic.
   

– ASF recunoaște că nu a respectat dispozițiile Decretului privind instituirea stării de urgentă și a decis să închidă principalul canal on line (email)  prin care veneau 70%  dintre petiții, în condițiile în care Decretul te obliga să asiguri mijloace on line de comunicare.  La orice instituție, dacă dai un singur telefon chiar și anonim se ia în considerare și se verifică. La ASF afirm cu tărie că peste 50% din păgubiți sunt împiedicați să facă o petiție pentru că nu u pregătire tehnică și apaaraturaa necesară pentru  îndeplini formalitățile impuse de instituție. Este mult mai ușor să faci un dosar de instanță decât o reclamație la ASF. Dovada? Sunt 25.000 de petiții la ASF pe anul 2019  și 100.000 de dosare în instanță.
   

– Când te lauzi că ai dat mai multe avertismente decât amenzi, iar valoarea anualĂ a amenzilor aplicate pieței de asigurări reprezintă 766 000 lei, adică mai puțin decât venitul anual al doamnei prim vicepreședinte Doina Dascălu , trebuie ori să nu ai discernământ, ori să iți dorești să fii demis cât mai repede de către Parlamentul României. Când te fălești public cu aceste rezultate dezastruoase, răsplătite cu salarii de zeci de mii de euro , este clar că NU vorbim despre o instituție cu “bună reputație”, așa cum se autodefinește ASF”.
   

– Nu în ultimul rând ASF nu a răspuns la cele mai importante întrebări puse de C.O.T.A.R. Oare de ce? C.O.T.A.R, prin vocea președintelui Vasile Ștefănescu va aduce lămuriri punctuale la ce a spus dar mai ales la ce nu a spus ASF.”

 

Te-ar mai putea interesa și
Gazele și energia nucleară au fost incluse în taxonomia UE – vot al europarlamentarilor. Ce spun Iohannis și Popescu
Gazele și energia nucleară au fost incluse în taxonomia UE – vot al europarlamentarilor. Ce spun Iohannis și Popescu
Parlamentul European a respins moțiunea de a se opune includerii energiei nucleare și a gazelor ca activități economice durabile din punct de vedere ecologic, arată un comunicat de presă al......
UE trebuie să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc – Ursula von der Leyen
UE trebuie să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc – Ursula von der Leyen
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru ...
A doua zi consecutivă cu cel mai mare dolar din istorie. Francul elveţian creşte şi rămâne peste euro – curs BNR 6.07.2022
A doua zi consecutivă cu cel mai mare dolar din istorie. Francul elveţian creşte şi rămâne peste euro – curs ...
BNR a anunţat, miercuri, 6 iulie 2022, un curs de referinţă de 4,9454 lei/euro, 4,8344 lei/dolar, 5,7743 lei/liră sterlină, ...
BNR a majorat dobânda la 4,75% pe an, peste estimările analiştilor
BNR a majorat dobânda la 4,75% pe an, peste estimările analiştilor
BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 4,75% pe an, de la 3,75%. Analiştii anticipau o majorare ...