Suspendarea RCA pornește războiul. COTAR, transportatori: „Asigurările, o schemă Ponzi”. Firmele de asigurare: „Fals! Plătim 3,5 mil euro pe zi!”

Posibila suspendare a contractelor de asigurare RCA plătite de firmele de transport, subiect despre care ECONOMICA.NET a scris în premieră, generează conflicte care se amplifică zi de zi. Firmele de asigurare acuză și transportatorii răspund, apoi invers. De data aceasta, însă, s-a ajuns la acuzații extrem de grave, venite din partea celei mai vocale asociații de transportatori, COTAR, care reprezintă mai ales firme de transport persoane, inclusiv taxi și companii de rent a car. Aceștia afirmă nici mai mult nici mai puțin decât că asigurările sunt o schemă Ponzi, adică un sistem sortit colapsului. Asigurătorii resping ferm aceste acuzații pe care le cataloghează ca nesusținute, neprobate și menite să acopere adevăratul scop al transportatorilor, anume evitarea plății RCA.
Şerban Buşcu - joi, 23 apr. 2020, 15:01
Suspendarea RCA pornește războiul. COTAR, transportatori:

Prinsă la mijloc în conflictul dintre cele două părți și acuzată direct de către COTAR, Autoritatea de Supraveghere Financiară nu s-a pronunțat încă pe această temă. UNSAR, însă, asociația firmelor de asigurare amintește că societățile din domeniu plătesc zilnic despăgubiri de 3,5 milioane de euro, lucru care nu ar fi fost posibil în cazul unei scheme Ponzi.

Cei de la COTAR fac afirmații extrem de dure: Prin comunicările efectuate, UNSAR afirmă, în mod neechivoc, faptul că plata daunelor este condiționată de viitoarele încasări de prime RCA: „Se va pune o presiune foarte mare pe asigurătorii monocromi, care au un portofoliu/încasări de peste 90% doar din RCA, nu şi din alte linii de business – mai ales cele 2 companii care deţin deja peste 70% din piața RCA (n.a City Insurance și Euroins), ceea ce va genera un semnificativ risc sistemic. În aceste condiţii, câteva mii de unități reparatoare nu vor mai putea primi bani pentru dosare, importatorii de piese nu vor primi sumele aferente comenzilor şi implicit distribuitorii și transportatorii vor suferi datorită imposibilităţii de achitare a facturilor cu impact în blocarea procesului de distribuţie şi transport. Pe cale de consecință, toţi păgubiții vor avea maşinile blocate, iar în final, situaţia va conduce la o inechitate în piaţă între cei care nu plătesc prime și păgubiții afectaţi în dreptul lor la despăgubire. De asemenea, va exista o îngreunare în procesul de decontare între companii, iar piaţa se va bloca” – extras din materialul transmis de UNSAR către Guvernul României, la mijlocu lunii aprilie 2020.  Acest argument este o recunoaștere publică a faptului că firmele de asigurări din România nu se bazează pe principiile de asigurare, ci pe principiul funcționarii CARITAS sau în baza renumitei SCHEME PONZI. Reamintim faptul că Schema Ponzi este o formă de fraudă care a adus prejudicii importante sistemelor financiare în întreaga lume, aceasta fiind definită ca un mecanism care poate menține iluzia unei afaceri durabile, atât timp cât noii investitori contribuie cu fonduri noi și atât timp cât majoritatea investitorilor nu solicită rambursare completă și încă mai cred în activele inexistente pe care se presupune că le dețin.

AICI puteți urmări toată desfășurarea evenimentelor în scandalul suspendării RCA, de la prima discuție pe acest subiect până la pozițiile ASF, ale asigurătorilor și ale diferitelor asociații de transporatori.


Iar UNSAR răspunde la fel de ferm: ” Aceste afirmații agresive și defăimătoare încalcă orice principiu al informării corecte și servesc în cele din urmă unui singur scop: evitarea unei răspunderi prevăzute în legislația românească și europeană și obligarea industriei de asigurări și, implicit, a șoferilor onești, să acopere pagubele ce pot deriva din acest demers și care se pot ridica la milioane de euro. Suntem surprinși că, pentru susținerea propriilor interese, această asociație a lansat acuzații false de o gravitate surprinzătoare la adresa unei industrii care funcționează în baza unei legislații europene și naționale foarte riguroase. Din punct de vedere tehnic, riscurile acoperite de polițele de asigurare presupun mecanisme stricte de constituire a rezervelor, obținere de protecție prin reasigurare și eforturi operaționale și financiare complexe. În fiecare zi calendaristică din 2019, industria de asigurări a plătit despăgubiri de peste 3,46 milioane EUR, cu aproape jumătate de milion de euro mai mult decât în fiecare zi calendaristică din 2018. Valoarea totală a rezervelor tehnice brute constituite de societățile de asigurare se situa la un nivel de circa 3,73 miliarde EUR. Totodată, menționăm că industria de asigurări a plătit în 2019 despăgubiri aferente polițelor RCA în valoare de peste 657 mil. EUR, cu peste 70 mil. EUR mai mult față de 2018, în timp ce primele brute subscrise au crescut cu doar 39 mil. EUR în aceeași perioadă. Pe segmentul RCA, rezervele tehnice erau în valoare de peste 1 mld. EUR la finalul lui 2019.”

Mai jos, redăm cele mai importante dintre celelalte acuzații lansate de COTAR împotriva asigurătorilor și a ASF precum și ultima parte din răspunsul UNSAR:

COTAR:

 

La peste 8 luni de când ASF are o  echipă de conducere interimară, rezultatele vorbesc de la sine: numărul reclamațiilor la adresa pieței de asigurări a crescut cu peste 300%, numărul litigiilor în instanță cauzate de abuzurile asigurătorilor a depășit 100.000, peste 10.000 de litigii au fost înregistrate de la inceptul acestui an doar împotriva a două companii, respectiv City Insurance si Euroins. 2019 este anul de doliu al asiguraților din România, iar ASF este vinovată de asta!

Menționăm că cei de la COTAR au formulat o amplă scrisoare trimisă atât ASF cât și autorităților naționale, de la Guvern la Parlament. Conținut acestei scrisori în vom reda în perioada imediat următoare, în contextul în care ASF și persoanele din ASF direct vizate de acuzații vor formula un răspuns. În mare, însă, fraza mai sus, referitoarea la noua echipă ASF, sinstetizează întregul conținut al scrisorii.

UNSAR:

De asemenea, din datele oficiale transmise de către autoritățile relevante ale statului, toți indicatorii de solvabilitate și lichiditate ai companiilor membre UNSAR respectă cadrul legal în vigoare. Considerăm că respectarea atribuțiilor de către fiecare organizație profesională sau instituție sunt esențiale pentru buna funcționare a industriei de asigurări și, de altfel, a unei societăți. UNSAR nu are atribuții în ceea ce privește supravegherea companiilor de asigurări, fie ele sau nu membre ale asociației.

 

În ultima perioadă, UNSAR a purtat un dialog instituțional absolut firesc cu instituțiile statului și cu alți stakeholderi pentru a găsi soluții constructive în ceea ce privește solicitările înaintate de către unii reprezentanți ai industriei de transport, considerând că respectarea legislației europene și a celei naționale este foarte importantă – spre exemplu depunerea plăcuțelor de înmatriculare în cazul suspendării polițelor RCA, pentru a evita cazurile în care vehiculele vor fi utilizate în această perioadă, moment în care devine posibil să și producă accidente majore. Oferim doar câteva exemple tragice: extern – accidentul provocat de conducătorul unui autocar, în care 19 români au murit și alți 28 au fost răniți în apropiere de Podgorica, capitala statului Muntenegru; intern – accidentul de circulație provocat de un tir care a intrat pe contrasens într-un microbuz de pasageri pe DN 2A Slobozia-Urziceni soldat cu 10 morți și 8 răniți sau accidentul produs pe o sosea din județul Olt de un tir care a intrat pe contrasens ca urmare a exploziei unei anvelope și a intrat în coliziune cu două autoturisme care circulau regulamentar, soldat cu moartea a 5 persoane din care doi copii de 2 și, respectiv, 4 ani. Astfel de evenimente pot surveni oricând.

 

Este important de menționat că, în timpul discuțiilor avute în cadru instituțional, unele părți interesate s-au opus măsurii de depunere a plăcuțelor de înmatriculare, ceea ce este, în primul rând, ilegal și, în al doilea rând, aduce suspiciuni rezonabile asupra corectitudinii și responsabilității demersului lor. Aceste daune potențiale vor cădea în sarcina asiguraților care respectă legea și care manifestă responsabilitate atunci când circulă.

 

Ne dorim ca, după atenuarea efectelor crizei de sănătate, să ne putem relua cu toții activitatea, indiferent de domeniile pe care le reprezentăm, la un ritm și în parametri cât mai apropiați de perioada pre-COVID-19. Suntem deschiși discuțiilor și solicitărilor, plecând de la principiul de solidaritate pe care industria de asigurări se bazează.

 

Astfel, tratăm cu seriozitate și cu responsabilitate situația actuală și impactul pandemiei de COVID-19 asupra românilor, societății și asupra economiei. Suntem cu toții afectați și depunem eforturi să traversăm cu bine această perioadă și să protejăm atât clienții, cât și angajații.

 

Prin urmare, acest demers este cel puțin surprinzător, mai ales în actuala perioadă de criză, generată de pandemia de COVID-19, putând afecta suplimentar și în mod absolut nejustificat încrederea clienților și stabilitatea unei întregi industrii de o mare importanță socială, care plătește taxe și impozite, în care lucrează câteva zeci de mii de angajați, incluzând aici și intermediarii de asigurări – care sprijină și în aceste vremuri complicate economia națională și societatea românească.Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Immofinanz despre oferta de preluare din partea CPI Property Group: Prețul e prea mic
Immofinanz despre oferta de preluare din partea CPI Property Group: Prețul e prea mic
Immofinanz spune că prețul oferit de CPI Property Group pentru preluarea companiei este prea mic. CPIPG, deținută de ...
Guvernul a impus scăderea prețurilor energiei la consumator, dar bagă furnizorii în pierdere cu legea în mână, intenționat sau din eroare. Exemplu de calcul
Guvernul a impus scăderea prețurilor energiei la consumator, dar bagă furnizorii în pierdere cu legea în mână, intenționat ...
Noul mecanism de plafonare al prețurilor la energie electrică, aprobat marți seară de Guvern, induce direct pierderi ...
Cum să faci bani de acasă în 2022. Idei simplu de pus în aplicare!
Cum să faci bani de acasă în 2022. Idei simplu de pus în aplicare!
Unul dintre cele mai căutate lucruri pe internet în această perioadă este o întrebare care stă pe buzele tuturor: cum ...