Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată

Licitația pentru mini-autobuze autonome, lansată în primăvară de către Primăria Cluj - Napoca, a fost anulată pentru că au fost depuse numai oferte inacceptabile. Capitala Ardealului urma să devină primul oraș din țară care cumpără astfel de vehicule fără șofer.
Anemona Andone - sâm, 25 sept. 2021, 23:11
Eșec la Cluj - Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată

Perioada de evaluare a ofertelor urma să se finalizeze pe 24 septembrie, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Între timp, licitația a fost însă anulată din cauză că „au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme”, după cum se arată în anunțul din SEAP.

Amintim că primăria condusă de Emil Boc primise două oferte la licitația pentru achiziția de mini-autobuze autonome. Cele două oferte depuse până la termenul limită din 23 iunie proveneau de la:

1. EasyMile GmbH, producător de vehicule autonome cu sediul la Toulouse, Franța și cu birouri în țări precum Germania (Berlin).

2. Navya, companie franceză specializată în proiectarea și construcția de vehicule autonome și electrice.

Primăria Cluj – Napoca a lansat pe 22 aprilie licitația pentru achiziția de autovehicule autonome destinate transportului public de persoane. Valoarea estimată a achiziției era de 27,35 milioane de lei.

Acordul – cadru scos la licitație de primăria condusă de Emil Boc viza furnizarea a până la 14 autovehicule autonome. Un autovehicul poate transporta 10 sau mai multe persoane. Achiziția acestor autobuze era finanțată din fonduri bugetare iar durata acordului-cadru urma să fie de 48 de luni.

Primarul Emil Boc a vorbit despre lansarea licitației încă de la finele lunii martie, potrivit presei clujene. La începutul anului 2020, municipalitatea din Cluj – Napoca a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN urma să furnizeze consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice, potrivit sursei citate.

Reprezentanții Primăriei au anunțat atunci că autobuzele fără șoferi urmau să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele cu o capacitate destul de mică, de aproximativ 12 locuri, urmau să circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport. Potrivit municipalității, numărul mare de senzori ai acestui autovehicul și complexitatea acestora garantau siguranța în trafic.

Autobuzele urmau să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul urma să fie extins cu fonduri europene. Dacă acest proiect se implementa, Cluj-Napoca era primul oraș din România cu astfel de autobuze.

Te-ar mai putea interesa și
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare ...
SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei explicit că se va confrunta cu "consecinţe catastrofale", a declarat......
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern ...
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, aflată în vizită ...