Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată

Licitația pentru mini-autobuze autonome, lansată în primăvară de către Primăria Cluj - Napoca, a fost anulată pentru că au fost depuse numai oferte inacceptabile. Capitala Ardealului urma să devină primul oraș din țară care cumpără astfel de vehicule fără șofer.
Anemona Andone - sâm, 25 sept. 2021, 23:11
Eșec la Cluj - Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată

Perioada de evaluare a ofertelor urma să se finalizeze pe 24 septembrie, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Între timp, licitația a fost însă anulată din cauză că „au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme”, după cum se arată în anunțul din SEAP.

Amintim că primăria condusă de Emil Boc primise două oferte la licitația pentru achiziția de mini-autobuze autonome. Cele două oferte depuse până la termenul limită din 23 iunie proveneau de la:

1. EasyMile GmbH, producător de vehicule autonome cu sediul la Toulouse, Franța și cu birouri în țări precum Germania (Berlin).

2. Navya, companie franceză specializată în proiectarea și construcția de vehicule autonome și electrice.

Primăria Cluj – Napoca a lansat pe 22 aprilie licitația pentru achiziția de autovehicule autonome destinate transportului public de persoane. Valoarea estimată a achiziției era de 27,35 milioane de lei.

Acordul – cadru scos la licitație de primăria condusă de Emil Boc viza furnizarea a până la 14 autovehicule autonome. Un autovehicul poate transporta 10 sau mai multe persoane. Achiziția acestor autobuze era finanțată din fonduri bugetare iar durata acordului-cadru urma să fie de 48 de luni.

Primarul Emil Boc a vorbit despre lansarea licitației încă de la finele lunii martie, potrivit presei clujene. La începutul anului 2020, municipalitatea din Cluj – Napoca a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN urma să furnizeze consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice, potrivit sursei citate.

Reprezentanții Primăriei au anunțat atunci că autobuzele fără șoferi urmau să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele cu o capacitate destul de mică, de aproximativ 12 locuri, urmau să circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport. Potrivit municipalității, numărul mare de senzori ai acestui autovehicul și complexitatea acestora garantau siguranța în trafic.

Autobuzele urmau să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul urma să fie extins cu fonduri europene. Dacă acest proiect se implementa, Cluj-Napoca era primul oraș din România cu astfel de autobuze.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România, pe locul doi în UE la cele mai mari variaţii ale preţurilor la carburanţi – Eurostat
România, pe locul doi în UE la cele mai mari variaţii ale preţurilor la carburanţi – Eurostat
În septembrie 2021, în rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată de variaţie medie anuală a preţurilor la ...
Black Friday 2021: Carrefour intră în campanie pe 28 octombrie. Au reduceri de până la 50% la mii de produse
Black Friday 2021: Carrefour intră în campanie pe 28 octombrie. Au reduceri de până la 50% la mii de produse
Retailerul francez Carrefour va organiza anul acesta campania de Black Friday în perioada 28 octombrie-1 decembrie. Vor ...
Nu putem considera la un pacient care a trecut prin boală că al doilea episod va fi unul uşor – Simin Florescu, manager spital „Dr. Victor Babeş”
Nu putem considera la un pacient care a trecut prin boală că al doilea episod va fi unul uşor – Simin Florescu, ...
Managerul Spitalului clinic "Dr. Victor Babeş", Simin Florescu, a declarat marţi că persoanele care au fost infectate ...