Eșec și la a cincea tentativă de retehnologizare a centralei Vidraru. Hidroelectrica a anulat procedura, pentru că “nu poate compara oferta”

Și a cincea tentativă de retehnologozare a hidrocentralei Vidraru, una dintre cele mai importante din România s-a terminat cu un eșec – de data acesta Hidroeletrica spune că nu poate lua în considerare singura ofertă primită, care a venit de la un consorțiu condus de o companie românească.
Mihai Nicuţ - mie, 22 nov. 2023, 13:13
Eșec și la a cincea tentativă de retehnologizare a centralei Vidraru. Hidroelectrica a anulat procedura, pentru că “nu poate compara oferta”

Iată ce scrie în sistemul electronic de achiziții publice:

„ANULATĂ. Nu a fost depusa nicio oferta sau au fost depuse oferte care, deși pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate datorită modului neuniform de abordare a soluțiilor tehnice și/sau financiare”. Data anulării: 20 noiembrie.

Hidroelectrica a primit de fapt, vara trecută, o singură oferta la procedura lansată pentru retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, de pe Argeș.

Singura ofertă a fost depusă de consorțiul format din compania românească Electromontaj, lider al consorțiului, și Koncar Engineering Co.Ltd, o companie de inginerie din Croația, potrivit datelor din sistemul de achiziții publice. Subcontractant este firma românească Butan Grup, specializata in proiectarea, fabricatia, montajul si punerea in functiune, in principal, a instalatiilor de ridicat. Procedura a fost inițiată în luna martie.

Electromontaj este o companie românească specializată în construcții de infrastructură energetică, mai ale linii electrice, cu foarte multe contracte luate în ultimul timp, atât în România, cât și în afară.  Recent, compania a preluat Hidrocontrucția, o veche firmă specializată în execuția lucrărilor hidroenergetice și hidrotehnice complexe în timpul comunismului, inclusiv la amenajările de la Bicaz, Vidraru și Porțile de Fier, care însă a intrat în insolvență.

Totuși, se pare că oferta sa nu a fost acceptată de Hidroelectrica. Vaoarea estimată a acestui contract se ridica la 145 de milioane de euro.

Vidraru este una dintre cele mai importante centrale pe care le operează Hidroelectrica, cu o putere instalată de 220 MW în cele patru grupuri. Prin realizarea lucrărilor se urmărea creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat, de la 55 MW la minimum 58,8 MW, în condiţiile asigurării unei mai bune fiabilităţi, a scăderii necesarului de mentenanţă şi a creşterii siguranţei în exploatare. De asemenea, ar urma să se modernizeze şi staţia de transformare şi sistemele de automatizări, potrivit cerințelor companiei de la licitațiile trecute.

Este a cincea oară când Hidroelectrica eșuează în încercarea de a semna contractul pentru modernizarea centralei.

Ultima dată, în 2021, contractul fusese câștigat de asocierea dintre Romelectro și Litostroj Power (firmă din Slovenia), care fusese și în trecut interesată de lucrare și a depus ofertă, dar în 2022 licitația a fost anulată pentru că cele două firme nu au mai dorit să semneze contractul.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania, compania având în exploatare un numar de 209 centrale hidroelectrice, cu o putere instalată de 6.482 MW.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane de lei, de la 320,1 milioane de lei în februarie, conform datelor......
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse ...
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% ...
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...