INTERVIU: Este Uber legal în România? Cât de sigur este să mergi cu maşinile lor

Toți ne punem în ultima perioadă întrebarea cât de legal este serviciul UberX în România și unde îl putem include.
Economica.net - Dum, 05 iul. 2015, 21:03
INTERVIU: Este Uber legal în România? Cât de sigur este să mergi cu maşinile lor

„UberX, care este un serviciu de ridesharing, nu este reglementat în forma actuală în România. Serviciul UberX nu este unul de taxi iar serviciul de ridesharing este diferit ca structură de activitățile comerciale ale șoferilor profesioniști. Momentan nu există o lege care să reglementeze platforme tehnologice inovatoare precum Uber, întrucât multe legi au fost scrise înainte ca aceste aplicații să existe. Este nevoie de un nou set de reglementări care să acopere acest domeniu nou și inovator”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Nicoleta Schroeder, general manager Uber România.

Potrivit acesteia, scopul UberX este ca serviciul să fie reglementat. „Purtăm un dialog deschis și constructiv cu cei care fac legile, pentru a putea promova beneficiile economice pe care platforme precum Uber le aduc orașelor. Serviciul de ridesharing oferă oportunitatea cetăţenilor din Bucureşti să folosească un bun personal, autovehiculul, pentru a împărţi costurile aferente întreţinerii acestuia. Majoritatea şoferilor noştri parteneri sunt activi pe platformă în mod ocazional, câteva ore pe săptămână, când le permite timpul. Bineînțeles, ne așteptăm ca legiuitorii să ia aceste lucruri în considerare întrucât dezvoltarea unei structuri legislative trebuie să vizeze atât dorințele consumatorilor cât și intenția autorităților în ceea ce privește reducerea numărului de mașini, îmbunătățirea mobilității urbane și micșorarea impactului negativ asupra mediului înconjurător”, a mai spus Nicoleta Schroeder.

Cât de sigur este UberX și cine își asumă responsabilitatea în caz de accident

„Uber oferă un nivel net superior de siguranță pentru că pune la dispoziția pasagerului multe informații: poza șoferului, numărul de înmatriculare al mașinii, harta cu GPS live pe care pot urmări poziția șoferului. Pasagerii pot trimite harta călătoriei lor către prieteni și rude în timp real, pentru ca aceștia să știe mereu unde se află și că ajung în siguranță. La sfârșitul curselor, utilizatorii sunt obligați să ofere o evaluare șoferilor dacă doresc să mai folosească plarforma uberX, ceea ce controlează continuu și în timp real nivelul de calitate”, a mai spus GM-ul Uber din România.
Potrivit Nicoletei Schroeder, în situația nefericită în care are loc un accident, polița de asigurare Uber acoperă eventualele daune ce nu sunt acoperite de asigurarea personală a șoferului pentru orice incident care are loc în timpul unei curse uberX.

UberX spune că nu e serviciu de taxi

„Este important să menționăm că Uber nu este o companie de taxi. Dupa cum am spus si mai sus, ideea serviciului de ridesharing este să reducă numărul de mașini de pe străzile aglomerate ale Bucureștiului. Sunt aproximativ 1 milion de mașini înregistrate în București şi dacă te uiţi în orice moment al zilei în maşinile ce sunt pe stradă, vezi în medie 1, maxim 2 persoane. Dacă mașinile ar fi utilizate mai multe ore pe zi, de mai multe persoane, acest număr ar putea fi redus drastic”, a mai spus Nicoleta Schroeder.
Potrivit acesteia, Uber completează serviciile existente de transport și crește mărimea pieței. „Momentan în București există o suită de alternative de transport – metroul, autobuze, maşini personale, taxi şi alte aplicații de transport. Ne place faptul că există multe opțiuni și ne bucurăm că putem da oamenilor din Bucureşti şi o altă posibilitate”, a mai spus GM-ul Uber România.

Te-ar mai putea interesa și
Tanczos Barna: Fără taxă pe soare. Nu voi fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor
Tanczos Barna: Fără taxă pe soare. Nu voi fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marţi, că nu va fi niciodată de acord cu o taxă impusă prosumatorilor, menţionând că în acest moment nu există o asemenea taxă....
Korea Hydro & Nuclear Power, singurul ofertant pentru instalația de detritiere de la Cernavodă, proiect de 198 mil. euro
Korea Hydro & Nuclear Power, singurul ofertant pentru instalația de detritiere de la Cernavodă, proiect de 198 mil. ...
Nuclerelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a primit o singură ofertă pentru proiectul instalației ...
Rafinăria Mol de la Dunăre va atinge capacitatea deplină în următoarele săptămâni
Rafinăria Mol de la Dunăre va atinge capacitatea deplină în următoarele săptămâni
Grupul ungar de petrol şi gaze Mol a anunţat marţi că a început majorarea cantităţii de ţiţei procesate la rafinăria ...
UE a aprobat despăgubiri de 75 de milioane de euro pentru producătorii agricoli din România afectaţi de secetă
UE a aprobat despăgubiri de 75 de milioane de euro pentru producătorii agricoli din România afectaţi de secetă
Comisia Europeană a aprobat, marţi, o schemă în valoare de aproximativ 75 de milioane euro notificată de România şi ...