Estimările de scădere ale imobiliarelor fac băncile să micşoreze cu 15-20% veniturile din chirii și dividende luate în calcul pentru credite

Modificarea ponderilor veniturilor din dividende şi chirii în componenţa scoringului şi implicit în valoarea totală a creditului care poate fi contractat au fost trimise de bănci către BNR. Conform unor surse din piaţa bancară, micşorările operate momentan de bănci sunt de 15%-20%, fiind generate de estimările privind scăderea preţurilor pe termen scurt pe piaţa imobiliară.
Gabriela Ţinteanu - D, 20 dec. 2020, 19:37
Estimările de scădere ale imobiliarelor fac băncile să micşoreze cu 15-20% veniturile din chirii și dividende luate în calcul pentru credite

Băncile au transmis în mare parte modificările privind ponderea dividendelor şi a veniturilor din chirii pentru clienţii care vor accesa credite de anul viitor. Surse din piaţa bancară au declarat pentru ECONOMICA.NET că această pondere ar scădea de la 80-85% cât este în prezent, la 60-65%.

Scăderea ponderii acestor tipuri de venituri va conduce la micşorarea valorii totale a creditului pe care o persoană care aduce în garanţie astfel de venituri o poate accesa. În prezent, doar salariile au o pondere de 100% în scoringul pe care banca îl face unui client pentru a-i stabili gradul de îndatorare şi implicit valoarea creditului.

Cu toate acestea, impactul pe creditare, din acest motiv, va fi unul destul de mic, mai mare totuşi pe creditul de consum pentru persoane fizice. Practic, prin această recomandare, BNR a dorit probabil să tempereze apetitul băncilor pentru creditele de consum, mai ales că se aşteaptă la o perioadă de scădere a valorii imobilelor pe termen scurt.

La persoane juridice, măsura nu are prea mare impact. Puţine IMM-uri au venituri din chirii sau venituri din dividende care să fie de luat în calcul la acordarea creditelor. La persoane juridice, impactul este pe garanţii, dat fiind faptul că se estimează o scădere temporară a valorii imobilelor aduse în garanţie. Dar aici există în mare parte garanţiile din partea statului, de genul programului IMM Invest, care atenuează mult şi din impactul scăderii preţurilor la imobiliare.

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale la sfârşitul lunii noiembrie, aşa cum ECONOMICA.NET a arătat aici, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie 2020. Scrisoarea recomandă băncilor să reducă coeficientul de acceptare al dividendelor şi veniturilor din chirii în calculul pentru stabilirea scoringului la acordarea unui credit, deoarece pandemia va avea anul viitor un impact negativ asupra profiturilor companiilor şi asupra pieţei imobiliare.

Scrisoarea arăta că actualul context al pandemiei Covid-19 va avea un impact negativ asupra unor societăţi comerciale, impact care se va materializa în scăderea rezultatelor financiare, şi implicit asupra nivelului dividendelor pe care acţionarii le pot încasa în viitor. Totodată, scrisoarea BNR arată că impactul negativ al pandemiei se va vedea şi asupra pieţei imobiliare, „ca urmare a presiunii de renegociere a contractelor de închiriere şi a creşterii gradului de neocupare a imobilelor închiriate”.

În acest context, banca centrală a recomandat băncilor comerciale să îşi regândească categoriile de venituri considerate eligibile în acordarea unui credit şi chiar o ajustare a coeficienţilor acestora. Mai exact, recomandările vizează reducerea coeficienţilor luaţi în calcul în momentul acordării creditului pentru veniturile solicitanților rezultate din dividende sau din chirii.

Urmează aprobarea de către BNR a noilor condiţii de creditare şi implementarea acestora de către bănci. Cel mai probabil, noile condiţii vor avea efect asupra clienţilor la începutul anului viitor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...