Estonia cere o prezenţă permanentă a NATO în ţările baltice

Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a cerut o prezenţă permanentă a trupelor de luptă ale NATO în ţările baltice, în contextul exerciţiilor militare ruse la graniţa cu acestea şi al conflictului din Ucraina.
Economica.net - Dum, 12 apr. 2015, 18:57
Estonia cere o prezenţă permanentă a NATO în ţările baltice

‘Am văzut o intensificare a zborurilor militare’ şi ‘am observat exerciţii militare de amploare la frontierele noastre’, a afirmat şeful statului estonian într-un interviu pentru The Telegraph, solicitând ca cel puţin o brigadă a NATO să fie desfăşurată permanent în ţările baltice.

Anexarea Crimeii de către Rusia şi sprijinul acordat de Moscova separatiştilor proruşi din estul Ucrainei au provocat mari îngrijorări în cele trei state baltice – Lituania, Letonia şi Estonia, devenite în 2004 membre ale UE şi NATO după o jumătate de secol de ocupaţie sovietică încheiată la începutul anilor ’90, scrie Agerpres.

În prezent, aproximativ 150 de soldaţi ai Alianţei Nord-Atlantice se află în Estonia, dar pe o perioadă limitată, în condiţiile în care Actul fondator semnat de Rusia şi NATO în 1997 interzice staţionarea permanentă de trupe.

‘O sută cincizeci de soldaţi nu este mult. Noi credem că ar fi rezonabil staţionarea unor trupe suplimentare’, a afirmat preşedintele estonian, subliniind că situaţia din punct de vedere al ‘mediului de securitate’ s-a schimbat faţă de cea din 1997.

Pentru a răspunde îngrijorărilor manifestate de ţările vecine Rusiei, NATO şi-a întărit capacităţile sale în Europa de Est. Astfel, Alianţa a desfăşurat în martie pentru trei luni 3.000 de soldaţi americani în ţările baltice, a întărit apărarea flancului său estic prin crearea unei noi forţe de 5.000 de militari şi a decis crearea a şase centre de comandă în Europa de Est.

Întărirea dispozitivului militar al NATO în ţările baltice a fost solicitată şi de premierul eston Taavi Roivas, precum şi de omologii săi din Letonia şi Lituania, aminteşte AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...