1EUR = 4.7592 RON | Bucureşti 25 º

News

Estonia cumpără de la Olanda 44 de blindate de luptă, pentru 100 de milioane de euro

Estonia a semnat marţi în Olanda un acord privind cumpărarea a 44 de vehicule de luptă blindate, fiind cea mai importantă achiziţie din istoria militară a republicii baltice, pe fondul unor tensiuni sporite cu Rusia, relatează AFP.

09 dec, 2014 | Agerpres

Oficial nu a fost anunţată nicio sumă pentru vânzarea celor 44 de vehicule blindate de luptă pentru infanterie, de tip CV90 cu şenile, dar preţul lor este estimat la circa 100 milioane de euro. ''Contractul abia a fost semnat'', a declarat pentru AFP Lisa Hartog, purtătoare de cuvânt a Ministerului olandez al Apărării.

Ministrul estonian al apărării, Sven Mikser, era marţi la Haga pentru a semna contractul şi a discuta cu ministrul olandez al apărării, dna Jeanine Hennis-Plasschaert, despre cooperarea dintre Estonia şi Olanda, amândouă ţări membre ale NATO, a indicat un comunicat al Ministerului olandez al Apărării.

Pentru februarie 2015 este prevăzut un exerciţiu comun ce include utilizarea de vehicule CV90, precum şi o participare la defilare de Ziua naţională a Estoniei (24 februarie).

Potrivit Ministerului olandez al Apărării, Estonia a achiziţionat, de asemenea, şase tancuri de tip Leopard, două tancuri ''pod'', două tancuri ''macara'' şi două tancuri ''excavator''.

Tranzacţia include, printre altele, pregătirea, documentaţia şi instrumentele pentru vehiculele CV90, precum şi piese de schimb pentru tancuri, a precizat Ministrul olandez al Apărării.

Cele 44 de vehicule CV90 şi tancurile vor fi livrate între 2016 şi 2018, se precizează într-o scrisoare trimisă parlamentului de către ministrul olandez al apărării.

Într-o declaraţie făcută în noiembrie la televiziunea publică estoniană ERR, ministrul Mikser dădea asigurări că achiziţia este cea mai importanţă din istoria militară a Estoniei. În 2009, Estonia a achiziţionat pentru suma de 84,5 milioane de dolari (68,3 milioane de euro) rachete de tip Mistral, conform ERR.

AFP comentează că anexarea Crimeii de către Rusia, operaţiunile Moscovei din estul Ucrainei şi activităţile militare ruse nu departe de frontierele lor au stârnit temeri în rândul republicilor baltice, mici state care păstrează amintirea ocupaţiei sovietice. Interceptările de avioane ruseşti în apropierea unor ţări membre ale NATO au atins 400 de cazuri în acest an, respectiv cu 50 % mai multe decât anul trecut. Peste o sută dintre ele au fost reperate în regiunea baltică, adică de trei ori mai multe într-un an.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO