Criză în Ucraina: Rebelii controlează 200 km de graniţă cu Rusia

Aproximativ 150-200 km de graniţă între Ucraina şi Rusia se află în prezent sub controlul miliţiilor proruse, a anunţat aşa-numitul premier al autoproclamatei 'republici populare' Lugansk, Vasili Nikitin, citat vineri de RIA Novosti.
Economica.net - vin, 06 iun. 2014, 06:42
Criză în Ucraina: Rebelii controlează 200 km de graniţă cu Rusia

‘Armata sud-estului controlează astăzi 150-200 de kilometri de graniţa cu Rusia. Nu vom permite să fim încercuiţi’, a declarat el, într-un interviu apărut în ediţia de vineri a cotidianului rus Komsomolskaia Pravda.

Liderii ‘republicii’ fac totul pentru a împiedica o blocadă a regiunii de către armata ucraineană, a mai spus acesta, menţionând că nu sunt deocamdată probleme în aprovizionarea cu alimente a populaţiei din zonă.

‘Ne putem apăra o perioadă îndelungată, dar oricum pregătim adăposturi împotriva bombardamentelor, facem provizii de apă’, a indicat aşa-numitul premier din Lugansk, dat în căutare de Ministerul ucrainean de Interne.

Vasili Nikitin este suspectat de ‘acţiuni deliberate de schimbare a limitei teritoriale sau a frontierei de stat a Ucrainei şi a ordinii constituţionale în complicitate cu alte persoane’.

Guvernul ucrainean a decis joi să închidă o parte a frontierei sale cu Rusia în regiunile Doneţk şi Lugansk, după cum a anunţat serviciul de presă al executivului de la Kiev. Astfel, conform acestei decizii luate la iniţiativa Serviciului ucrainean de frontieră, au fost închise opt puncte de control din cele 32 câte există în regiunile Lugansk şi Doneţk, indică RIA Novosti.

În cursul acestei săptămânii, separatiştii proruşi au comis mai multe atacuri asupra unor puncte de control la graniţa cu Rusia, iar o parte din grăniceri au depus armele, fie trecând de partea rebelilor, fie refugiindu-se pe teritoriul rus împreună cu familiile lor, de teama unor eventuale represalii pentru abandonarea postului.

Decizia a fost luată din raţiuni de securitate şi este destinată să ‘protejeze populaţia împotriva unor evoluţii sângeroase în curs de desfăşurare în unele zone’, se menţionează într-un comunicat al executivului ucrainean.

Autorităţile de la Kiev desfăşoară de la 15 aprilie o operaţiune militară vizând reprimarea revoltei izbucnite în sud-estul Ucrainei, în reacţie la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici la 22 februarie. Evenimentele au luat o turnură în special dramatică în regiunile Doneţk şi Lugansk, unde s-au înregistrat deja zeci de morţi şi răniţi în rândul populaţiei civile, scrie RIA Novosti.

Regiunile ruse de la frontiera cu Ucraina au primit deja mii de ucraineni, care fug din calea ostilităţilor ce se derulează în sud-estul ţării, conform agenţiei menţionate de presă. Autorităţile de la Moscova susţin că doar până în 4 iunie au primit peste 7.000 de refugiaţi ucraineni.

Te-ar mai putea interesa și
Sârbii din Kosovo ameninţă că îşi vor declara în mod unilateral autonomia
Sârbii din Kosovo ameninţă că îşi vor declara în mod unilateral autonomia
Liderul etnicilor sârbi din nordul Kosovo a avertizat că această minoritate ar putea să-şi declare în mod unilateral autonomia, indiferent de negocierile care au loc sub medierea Uniunii......
Cel mai puternic leu în faţa euro din ultimul an şi patru luni – Curs BNR vineri, 12.08.2022
Cel mai puternic leu în faţa euro din ultimul an şi patru luni – Curs BNR vineri, 12.08.2022
BNR a anunţat, vineri, 12 august 2022, un curs de referinţă de 4,8909 lei/euro, 4,7450 lei/dolar, 5,7696 lei/liră sterlină, ...
Autostrada Bucureștiului: UMB începe marți lucrările pe lotul 2 Corbeanca – Afumați UPDATE
Autostrada Bucureștiului: UMB începe marți lucrările pe lotul 2 Corbeanca – Afumați UPDATE
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat vineri că pe Lotul 2 din nordul Autostrăzii de Centură a Capitalei ...
România, cea mai puternică scădere a producţiei industriale din UE, în luna iunie
România, cea mai puternică scădere a producţiei industriale din UE, în luna iunie
Producţia industrială a înregistrat o creştere peste aşteptări, atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, ...