Eugen Teodorovici participă sâmbătă la reuniunea Consiliului ECOFIN de la Riga

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, participă sâmbătă, 25 aprilie a.c., la reuniunea informală a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), care are loc la Riga, în Letonia, informează un comunicat al ministerului de resort, transmis sâmbătă AGERPRES.
Economica.net - sâm, 25 apr. 2015, 12:58
Eugen Teodorovici participă sâmbătă la reuniunea Consiliului ECOFIN de la Riga

În cadrul reuniunii vor fi discutate aspecte referitoare la provocările pe termen scurt şi lung legate de bugetul Uniunii Europene, situaţia economică şi aspecte privind stabilitatea financiară, măsurile cheie pentru asigurarea potenţialului de creştere a UE.

De asemenea, vor avea loc discuţii şi despre uniunea pieţelor de capital, respectiv pachetul de măsuri privind creşterea transparenţei fiscale.

Potrivit raportului World Economic Outlook publicat în 14 aprilie, Fondul Monetar Internaţional a revizuit în creştere la 2,7% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în 2015, în timp ce pentru 2016, instituţia financiară internaţională prognozează un avans de 2,9% pentru economia românească.

La nivel regional, FMI susţine că activitatea economică din Europa Emergentă a încetinit anul trecut şi mai multe ţări au intrat în deflaţie. În acest an însă preţurile reduse la petrol vor da un impuls creşterii economice dar se vor adăuga şi presiunilor dezinflaţioniste. Acolo unde este posibil, politica monetară ar trebui folosită pentru a susţine cererea internă, iar ţările cu poziţii fiscale slabe ar trebui să-şi refacă rezervele fiscale, relevă raportul FMI.

În ceea ce priveşte economia mondială, FMI estimează că va înregistra o creştere de 3,5% în 2015 şi un avans de 3,8% în 2016, în linie cu prognozele din ianuarie, după ce în 2014 economia mondială a înregistrat o creştere de 3,4%.

La mijlocul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat un pachet de măsuri destinate creşterii transparenţei fiscale în rândul întreprinderilor şi reducerii evaziunii fiscale în Europa, executivul comunitar estimând că evaziunea fiscală în rândul întreprinderilor privează bugetele publice ale statelor membre ale Uniunii Europene de miliarde de euro în fiecare an.

Pachetul privind transparenţa fiscală are rolul de a garanta faptul că statele membre deţin informaţiile de care au nevoie pentru a-şi proteja bazele de impozitare şi pentru a lupta în mod eficace împotriva întreprinderilor care încearcă să evite să-şi plătească partea lor de impozit.

Comisia speră că statele membre se vor pune de acord asupra propunerii privind deciziile fiscale până la sfârşitul anului 2015, astfel încât aceasta să poată intra în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Executivul Comunitar a lansat şi un proiect crucial vizând deblocarea finanţărilor pentru întreprinderile europene şi stimularea creşterii în cele 28 de state membre ale UE prin crearea unei veritabile pieţe de capital unice.

Uniunea pieţelor de capital are ca scop înlăturarea obstacolelor care blochează investiţiile transfrontaliere în UE şi care împiedica accesul întreprinderilor la finanţare. O piaţă unică de capital pe deplin funcţională ar oferi o multitudine de oportunităţi. De exemplu, dacă pieţele de capital de risc din UE ar fi fost la fel de dezvoltate precum cele din SUA, între 2008 şi 2013 întreprinderile ar fi beneficiat de fonduri suplimentare în valoare de 90 de miliarde de euro.

Comisia aşteaptă feedback din partea Parlamentului European şi a Consiliului, a altor instituţii ale UE, a parlamentelor naţionale, a întreprinderilor, a sectorului financiar şi a tuturor celor interesaţi pe marginea acestui proiect, părţile interesate fiind invitate să transmită contribuţii până la data de 13 mai 2015. În urma consultării publice, Comisia va adopta în vara aceasta un plan de acţiune prin care va stabili foaia de parcurs şi calendarul pentru implementarea principalelor elemente ale uniunii pieţelor de capital, până în 2019.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Furnizorul de soluții IT&C Cegeka preia DAS Solutions din Rep. Moldova
Furnizorul de soluții IT&C Cegeka preia DAS Solutions din Rep. Moldova
Cegeka, furnizor de top de soluții IT&C, a încheiat un parteneriat cu DAS Solutions în Chișinău, Moldova. Prin așa-numitul ...
Ce înseamnă starea de urgenţă şi ce se întâmplă în această situaţie
Ce înseamnă starea de urgenţă şi ce se întâmplă în această situaţie
STAREA DE URGENŢĂ a fost instituită pe 16 martie 2020 din cauza răspândirii virusului SARS-COV-2. Mai jos puteţi citi ...
Furnizorul de soluţii software Bento vrea să se listeze pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti
Furnizorul de soluţii software Bento vrea să se listeze pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti
Bento - Intellectually Curious, companie antreprenorială românească, specializată în dezvoltarea şi implementarea de ...