EUobserver: Apar tot mai multe informaţii privind legăturile partidelor anti-UE cu Kremlinul

Partidul austriac de extremă-dreapta FPO s-a apărat în faţa acuzaţiilor că ar avea relaţii apropiate cu Kremlinul, în contextul înmulţirii semnalelor privind o strategie a Rusiei de a-şi construi legături cu formaţiuni anti-UE, relatează miercuri EUobserver.
Economica.net - mie, 26 nov. 2014, 14:23
EUobserver: Apar tot mai multe informaţii privind legăturile partidelor anti-UE cu Kremlinul

‘Suntem convinşi de neutralitatea noastră şi nu primim donaţii financiare sau credite’, a precizat liderul FPO, Heinz-Christian Strache, într-un comunicat transmis marţi.

Declaraţia vine după ce partidul de stânga SPO a pus sub semnul întrebării, în media austriacă, independenţa FPO. Intervenţia SPO a fost făcută după ce Strache a postat pe Facebook fotografii cu el şi cu un alt reprezentant al FPO la o conferinţă la nivel înalt la Moscova. La postarea de pe Facebook au apărut comentarii ca acesta: ‘Să punem capăt războiului economic NATO-UE şi sancţiunilor împotriva Rusiei. Avem nevoie şi vrem noi ziduri în Europa!’.

Seminarul, intitulat ‘Mijloace de a depăşi criza de încredere în Europa’, a fost prezidat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Printre invitaţi s-au numărat şi ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, şi un fost diplomat german, Wolfgang Ischinger, care este de asemenea cunoscut pentru opiniile sale proruse.

Disputa din Austria vine după ce tabloidul german Bild a acuzat partidul german eurosceptic AfD că este finanţat de Kremlin. Potrivit Bild, care citează ‘surse’ din cadrul serviciilor de informaţii şi un raport realizat de un think-tank din Moscova, Centrul pentru Comunicaţii Strategice, Rusia vinde aur către AfD sub preţul pieţei, folosind intermediari suspecţi fără cunoştinţa AfD.

Însă Bernd Lucke, fondator al AfD şi europarlamentar, a respins acuzaţiile. ‘Dacă serviciile secrete germane au avut cu adevărat astfel de informaţii, atunci nu ar fi trebuit să mi le transmită prin intermediul unui ziar. Nu avem niciun indiciu privind interferenţa Rusiei. Cred că aceste informaţii sunt false’, a spus el.

Bild a mai scris că Vladimir Iakunin, un apropiat al Kremlinului şi şeful căilor ferate din Rusia, care se află pe lista neagră a SUA, a găzduit în weekend o conferinţă a ‘prietenilor Rusiei’ la Hotel Maritim din Berlin.

Printre invitaţi s-ar fi aflat un alt fondator al AfD, Alexander Gauland, un reprezentant al partidului SPD din coaliţia de guvernare, Egon Bahr, şi doi membri ai partidului neonazist NPD, Frank Franz şi Sebastian Schmidtke.

Informaţiile survin după ce partidul francez de extremă-dreapta Frontul Naţional a recunoscut că a contractat un împrumut de 9 milioane de euro de la o bancă având legături cu Kremlinul.

Această reţea în creştere de formaţiuni proruse mai include şi partidul ungar de extremă-dreapta Jobbik. Unul dintre membrii acestuia, eurodeputatul Bela Kovacs, este anchetat pentru că ar fi primit bani de la serviciile de informaţii din Rusia. Tatjana Zdanoka, eurodeputat al partidului prorus Latvijas Krievu Savieniba din Letonia, este anchetată într-un caz similar.

Totodată, un alt oligarh rus, Konstantin Malofeev, a organizat în mai la Viena o întâlnire cu delegaţi ai FPO, Frontului Naţional şi ai partidului bulgar de extremă-dreapta Ataka.

În afară de a critica extinderea UE şi de a susţine războiul Rusiei în Ucraina, aceste partide votează cu regularitate împotriva rezoluţiilor critice la adresa Rusiei în Parlamentul European.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...