EurActiv: UE oferă SUA un termen de şase luni pentru ridicarea vizelor pentru români

Comisia Europeană a cerut SUA să ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia, ţări ai căror cetăţeni încă au nevoie de viză pentru a călători în această ţară, susţine EurActiv, citând surse diplomatice.
Economica.net - mie, 05 feb. 2014, 20:47
EurActiv: UE oferă SUA un termen de şase luni pentru ridicarea vizelor pentru români

Cetăţenii unor ţări membre noi ale UE încă au nevoie de vize pentru a călători în ţări precum SUA, Canada şi Australia.

Un Regulament care a intrat în vigoare la 20 decembrie cere ţărilor UE „o reacţie comună” în problema vizelor, în special în cazurile în care ţările străine „aplică tratament diferit cetăţenilor (UE)”.

Potrivit EurActiv, Comisia a avertizat că, dacă în decurs de şase luni problema nu este rezolvată, UE ar putea introduce vize pentru diplomaţii SUA.

Pe de altă parte, diplomaţi ai ţărilor în cauză au precizat pentru EurActiv că vor continua să negocieze la nivel bilateral pentru a rezolva problema.

Conform noului Regulament, Comisia poate impune temporar vize pentru cetăţenii ţărilor care nu ridică vizele pentru statele europene, în decurs de şase luni.

EurActiv mai scrie că CE a avertizat în trecut că aceste reguli i-ar putea obliga pe diplomaţii americani să aplice pentru vize atunci când călătoresc în UE, dacă Washingtonul nu ridică vizele pentru unele ţări din spaţiul comunitar.

Noua legislaţie este o iniţiativă a PE, care a emis un raport în 2012, document care cuprinde şi o listă cu ţările terţe care menţin încă vizele pentru unele ţări UE.

Canada impune vize pentru cetăţenii din România şi Bulgaria, în timp ce Australia are un sistem unic pentru cererile de vize din toate statele UE, dar vizele acordate românilor şi bulgarilor sunt de departe cele mai puţine, notează publicaţia citată.

Potrivit unor europarlamentari, Tratatul de La Lisabonă oferă noi puteri Uniunii pentru a cere ca statele sale membre să fie tratate la fel, putând aplica un regim de reciprocitate în problema vizelor pentru SUA.

EurActiv notează că Washingtonul a cerut unui număr de patru ţări UE să semneze o serie de acorduri bilaterale ca o precondiţie pentru a beneficia de programul Visa Waiver.

Unul din acorduri este din 2003 şi vizează schimbul de informaţii în vederea identificării şi detectării teroriştilor şi a persoanelor suspectate de terorism.

Un alt acord prevede că ţările semnatare trebuie să ofere date, inclusiv biometrice, despre unele persoane, cu scopul de a preveni, detecta şi investiga activităţi infracţionale grave şi terorism. SUA au semnat deja astfel de acorduri cu mai multe state membre.

Potrivit surselor EurActiv, Comisia Europeană nu priveşte cu ochi buni faptul că unele ţări UE semnează acorduri privind schimbul de date cu SUA, în absenţa unui acord Washington-Bruxelles în acest sens, care ar permite protejarea drepturilor cetăţenilor europeni.

Diplomaţi din statele care nu beneficiază de reciprocitate în privinţa vizelor au precizat EurActiv că ţărilor lor vor notifica CE despre această situaţie înainte de termenul limită de 9 februarie.

Conform noii legislaţii, dacă SUA încă aplică vize la 90 de zile după ce aceste ţări fac notificarea, Comisia poate decide să aplice vize „pentru anumite categorii de cetăţeni SUA”, termen care, potrivit sursei citate, se referă la persoanele care deţin paşapoarte diplomatice.

Pe de altă parte, aceeaşi diplomaţi au precizat că vor fi continuate negocierile bilaterale, semn că nu îşi pun mari speranţe în iniţiativa UE, comentează publicaţia.

Odată cu adoptarea noului Regulament de către Consiliu în decembrie, după votul PE din septembrie 2013, a fost semnată şi o declaraţie din partea mai multor statele membre. În declaraţie se arăta că statele UE trebuie „să ia în calcul că în urma unor astfel de propuneri şi decizii ar putea apărea şi potenţiale consecinţe politice adverse pentru relaţiile externe, atât ale Uniunii, cât şi ale statelor membre”.

„Acest lucru este valabil în special pentru relaţiile externe cu partenerii strategici”, se precizează în declaraţia semnată de Belgia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franţa, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, dar şi Polonia, ţară ai cărei cetăţeni au încă nevoie de vize.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cea mai neagră zi din pandemie – 561 morţi, peste 18.000 de cazuri noi, record la terapie intensivă – Coronavirus marţi, 19.10.2021
Cea mai neagră zi din pandemie – 561 morţi, peste 18.000 de cazuri noi, record la terapie intensivă – Coronavirus ...
Criza Coronavirus marţi, 19 octombrie 2021 - 561 morţi în 24 de ore (46 de vaccinaţi), 18.863 cazuri noi, 2.190 în Bucureşti. ...
Popa (BNR): Când va fi frig sau când vor veni facturile, ne vom gândi cu jind la gazele Marea Neagră
Popa (BNR): Când va fi frig sau când vor veni facturile, ne vom gândi cu jind la gazele Marea Neagră
România are resurse energetice vaste dar statul nu permite exploatarea lor, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul ...
25 de branduri excepționale își spun povestea în volumul 10 al cărții Superbrands pentru România
25 de branduri excepționale își spun povestea în volumul 10 al cărții Superbrands pentru România
Ediția 2021 a Programului Superbrands pentru România se apropie de final, odată cu intrarea în producție a volumului ...