Eurelectric: Dublați investițiile în distribuția de energie electrică sau Europa pierde cursa către net-zero

Rețelele de distribuție din Europa trebuie modernizate de urgență pentru a permite electrificarea masivă a transporturilor, a încălzirii și a industriei, pentru a integra sursele de energie regenerabilă și pentru a face față fenomenelor meteorologice extreme și amenințărilor cibernetice tot mai frecvente, se arată într-un comunicat al Eurelectric, vocea industriei energiei electrice din Europa.
Mihai Nicuţ - mie, 22 mai 2024, 11:58
Eurelectric: Dublați investițiile în distribuția de energie electrică sau Europa pierde cursa către net-zero

Studiul „Grids for Speed” realizat de Eurelectric arată că investițiile în rețelele de distribuție ar trebui să crească de la o medie anuală de 33 de miliarde de euro la un nivel de 67 de miliarde de euro pe an în perioada 2025-2050, ceea ce reprezintă aproximativ 20% din ceea ce a cheltuit UE pentru importurile de combustibili fosili în 2023. Investițiile în rețele vor crea peste 2 milioane de locuri de muncă, vor aduce economii de energie mai mari și vor asigura o alimentare mai fiabilă cu energie electrică, accelerând în același timp decarbonizarea economiei europene.

“Schimbările din societate transformă sistemul energetic european cu o viteză amețitoare. Până în 2050, energia electrică va reprezenta 60% din consumul final de energie, față de 23% în prezent, iar capacitatea de energie regenerabilă va fi crescut de șase ori față de 2020, în timp ce 70% din producția de energie regenerabilă și stocarea va fi conectată la nivelul operatorilor de rețele de distribuție. Cererile de racordare cresc într-un ritm mai rapid decât cel în care se modernizează rețelele și vor continua să crească pe măsură ce avansează electrificarea în domeniile de utilizare finală a electricității. Aceste evoluții pun presiune asupra rețelei”, arată Eurelectric.

Pentru a ușura presiunea și a permite tranziția energetică, investițiile anuale în infrastructuri noi și modernizate, precum și în digitalizare, ar trebui să ajungă la 67 de miliarde de euro pe an între 2025 și 2050, adică aproximativ 0,4 % din PIB-ul Uniunii Europene. Strategiile emergente privind viitorul rețelelor, cum ar fi investițiile anticipative, gestionarea optimă a activelor și flexibilitatea rețelelor, ar putea reduce această cifră la 55 de miliarde EUR pe an, dacă sunt puse în aplicare în mod corespunzător. Nerealizarea unor astfel de investiții ar pune în pericol 74% din conexiunile potențiale în tehnologii-cheie pentru decarbonizare, cum ar fi vehiculele electrice, pompele de căldură și energiile regenerabile.

„Pentru o tranziție energetică de succes, UE are nevoie de volume masive de capacitate suplimentară de rețea. Volumele investițiilor pentru operatorii de sisteme de distribuție trebuie să se dubleze. Acest lucru va necesita un efort semnificativ, dar costul lipsei de investiții este și mai mare. Pentru a reuși, avem nevoie de randamente atractive pentru ca investitorii să poată finanța, de tehnologie și de o electrificare rapidă pentru a gestiona tarifele de distribuție’’, spune președintele Eurelectric, Leonhard Birnbaum, CEO E.ON.

“Scalarea investițiilor în rețea necesită un efort dublu. Autoritățile naționale ar trebui să implementeze legislația convenită – cum ar fi investițiile anticipative – în timp ce adaptează regimul de reglementare pentru a sprijini creșterea investițiilor. Aceasta înseamnă eliminarea limitelor de investiții, accelerarea procedurilor de autorizare și achiziție pentru rețea și reducerea riscurilor investițiilor pentru a stimula finanțarea privată, în timp ce se deschide finanțarea publică prin bugetul UE.

Adaptarea rețelei la viitorul acesteia depinde, de asemenea, de capacitatea lanțului de aprovizionare de a se extinde. Chiar dacă investițiile necesare sunt acoperite, deficitul actual de cupru, deficitul de talente, termenele extinse de producție și costurile transformatoarelor pot împiedica dezvoltarea infrastructurii”, mai arată organizație”, mai arată Eurelectric.

Astfel de blocaje trebuie abordate rapid prin planificare strategică, printr-o colaborare consolidată între factorii de decizie și industriile europene, precum și prin noi inițiative de formare pentru a eficientiza sistemul de formare și a asigura o forță de muncă calificată.

Eurelectric face apel la factorii de decizie politică, atât la nivel național, cât și regional, să asigure investițiile în rețea, să consolideze lanțurile de aprovizionare și să dezlănțuie beneficiile societale ale Grids for Speed.

Power Summit „Lights ON”, cel mai mare și important eveniment al Eurelectrica, asociația europene a industriei energiei electrice, are loc în aceste zile la Lagonissi, Atena (Grecia). La ediția din acest an au confirmat participarea peste 60 de speakeri, 40 de parteneri și peste 500 de experți în energie din toată Europa.

Te-ar mai putea interesa și
Porsche analizează preluarea unei participaţii la producătorul de baterii Varta
Porsche analizează preluarea unei participaţii la producătorul de baterii Varta
Constructorul german de automobile sport Porsche AG analizează preluarea unei participaţii la Varta AG, în contextul în care producătorul de baterii cu probleme cântăreşte diferite opţiuni......
Companiile membre UNSAR au plătit, anul trecut, despăgubiri în baza asigurărilor de călătorie de aproape 50 de milioane de lei
Companiile membre UNSAR au plătit, anul trecut, despăgubiri în baza asigurărilor de călătorie de aproape 50 de milioane ...
Companiile membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) au achitat, anul ...
Perioada concediilor a aglomerat frontiera de vest; la Nădlac II se aşteaptă o oră în coloane
Perioada concediilor a aglomerat frontiera de vest; la Nădlac II se aşteaptă o oră în coloane
Principalele puncte de trecere a frontierei din judeţul Arad, Nădlac I şi Nădlac II, sunt aglomerate, luni, atât la ...
Taiwanul a lansat exerciţii militare menite să testeze capacitatea insulei de a răspunde unei invazii chineze
Taiwanul a lansat exerciţii militare menite să testeze capacitatea insulei de a răspunde unei invazii chineze
Taiwanul a lansat luni un set de exerciţii militare anuale menite să testeze capacitatea insulei de a răspunde unei invazii ...