Eures: 632 de persoane angajate în străinătate, în primul semestru din 2013

Consilierii EURES au mediat angajarea în străinătate a 632 de persoane, în primele şase luni din acest an, mai mult de jumătate obţinând contracte de muncă în Spania, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Liliana Bogdan.
Economica.net - mie, 07 aug. 2013, 19:15
Eures: 632 de persoane angajate în străinătate, în primul semestru din 2013

‘Consilierii EURES România au mediat în primul semestru din acest an 632 de persoane care au fost declarate acceptate de către angajatorii din şapte ţări europene (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Norvegia, Spania), iar mai mult de jumătate, respectiv, 338 de persoane, au obţinut contracte de muncă în Spania. În Danemarca au fost angajate 185 persoane, în Finlanda – 48, în Germania – 43, în Austria – 10. În Norvegia au fost angajate şapte persoane, iar în Belgia – una singură’, a afirmat Liliana Bogdan.

În legătură cu ocupaţiile oferite, purtătorul de cuvânt al ANOFM a arătat că este vorba, în primul rând, de lucrători necalificaţi în agricultură, în total 571 de posturi în Spania, Danemarca şi Finlanda.

Germania, Norvegia şi Belgia au avut nevoie de personal pentru domeniul hotelier-gastronomic, dar şi ingineri de petrol-gaze, constructori şi automatişti. În Germania a mai fost angajat un frizer cu un salariu brut de 1.340 euro/lună, iar cei zece drujbişti care au plecat în Austria primesc 1.300 euro net/lună.

Salariile lucrătorilor necalificaţi care muncesc în agricultură sunt de 36,68 euro brut/zi (Spania), 1.250 euro brut/lună (Finlanda) şi 0,5 – 0,8 euro net/kg (Danemarca), potrivit datelor Direcţiei Relaţii internaţionale, EURES şi Mediere (DRIEM) din ANOFM.

Posturilor de ingineri sunt plătite cu 5.000 euro brut/lună (petrol-gaze – în Norvegia), 63.000 – 113.000 euro brut/an (automatist – în Norvegia) şi 2.500 euro/lună (constructor – în Belgia).

Pe lângă cele 632 de persoane care au fost angajate prin intermediul reţelei EURES, DRIEM-ANOFM a mediat 196 de persoane, prin aplicarea acordurilor bilaterale în domeniul circulaţiei forţei de muncă. Este vorba despre menajere care au plecat în Germania, cele mai multe (111) fiind în vârstă de peste 45 de ani. Nivelul mediu de salarizare obţinut se ridică la 1.530 euro/lună. Între cele 196 de ‘menajere’ se află şi cinci bărbaţi, contractul de muncă putând fi şi cu o durată de trei ani.

Reţeaua europeană de servicii pentru ocuparea forţei de muncă (EURES) a fost creată în scopul facilitării liberei circulaţii a forţei de muncă în Uniunea Europeană şi este o platformă de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de recrutare din statele membre, plus Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...