Euro are șanse foarte mari să ajungă la 4,6 lei în acest an, spun analiştii

Moneda naţională îşi va relua deprecierea până la 4,6 lei  / euro, nivel pe care îl va atinge, foarte probabil, chiar în acest an, potrivit analiştilor mai multor case de brokeraj, consultaţi de ECONOMICA.NET. După ce se va potoli actuala febră de pe piaţă, presiuni de mai multe tipuri vor slăbi din nou leul.
Adrian N. Ionescu - mie, 15 ian. 2014, 22:21
Euro are șanse foarte mari să ajungă la 4,6 lei în acest an, spun analiştii

Cursul euro ar putea ajunge, la 4,6 lei /euro chiar în februarie, a declarat Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj XTB România, pentru ECONOMICA.NET.

„Este posibil să vedem cotații peste 4,60, anul acesta, nu doar din cauza factorilor locali, ci și a unor ajustări ale riscului la nivel global. Fluctuațiile vor fi mai ample decât ne obișnuisem  lunile trecute. Nivelurile de interes sunt 4,57 și eventual 4,6  până în februarie”, a adăugat analistul de la XTB România.

Totodată, „la acest scenariu contribuie şi riscurile care s-au acumulat în pieţele internaţionale. 2013 a fost un an excepţional de bun, dar în care leul a reuşit doar să stagneze. Ca leul să rămână în plafonul actual ar trebui ca 2014 să fie şi mai… bun, ceea ce este foarte puţin probabil”, spune Radu Ciofu, analist financiar senior la casa de brokeraj Admiral Markets România.

Mai mult, „anul acesta leul va reacţiona cât şi pentru anul trecut, când a fost (zic eu), prea tare pentru măsurile care s-au luat (în principal scăderea dobânzii de referinţă”, a mai spus analistul de la Admiral Markets, în răspunsul dat la întrebările ECONOMICA.NET.

În plus, la începutul acestui an BNR „a surprins piaţa scăzând şi RMO-urile” (rezervele minime obligatorii de lei şi valute pe care băncile trebuie să lepăstreze la banca centrală), ceea ce a declanşat febra deprecieri din aceste zile.

Chiar şi aşa, „cred că în 2014 deprecierea leului va „recupera” şi pierderea de randament din 2013″, a mai adăugat Radu Ciofu.

Estimări tehnice

Analiza tehnică duce la aceeaşi ţintă de 4,6 lei / euro. Estimările tehnice se bazează pe instrumente statistice şi grafice şi pleacă de la principiul că poziţiile anterioare asumate pe piaţă crează presiuni pentru anumite preţuri în viitor.

„Leul mai poate încă pierde teren în faţa monedei unice, până la 4,59 – 4,6, adică puţin peste extrema din vara anului 2012. Această mişcare ar fi ultima etapă a unui zig-zag ascendent ce a debutat în mai 2013 şi ne aşteptam să fie urmată de un episod de întărire a monedei naţionale”, a scris, luni, în raportul său săptămânal Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

„Strict tehnic, în zona 4,5 avem un nivel important şi mă aştept să se plafoneze aici pentru câteva luni. În partea a doua a anului, însă, şansa este foarte mare să vedem 4,6 şi chiar peste”, spune Radu Ciofu.

După ce a atins, vineri, un maxim de 4,5447 lei/ euro, moneda naţională a coborât sub 4,52 lei/euro, miercuri, într-o piaţă cu volume bune de tranzacţionare, potrivit dealerilor.

Cauza febrei euro

După reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO), băncile au primit înapoi 500 de milioane de euro, respectiv 4 miliarde de lei, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a încercat să minimizeze importanţa deprecierii leului ca urmare a excesului de ofertă pe piaţă.

Isărescu nu s-a arătat deranjat de eventuale deprecieri de până 5%, spunând că nu reprezintă o atingere adusă „zonei de echilibru” pe care BNR doreşte să o protejeze.

Leii obţinuţi de bănci, „în mod normal ar trebui să se ducă spre deprecierea monedei, dar eu mă tem că nu o să se întâmple”, declara guvernatorul BNR după reducerea RMO.

„Şi utilizarea excesivă a cuvântului depreciere, trebuie interpretată puţin (…). Oricum, fără să semnifice niciun nivel de intervenţie sau de altă natură, între 4,40-4,5 sunt 2%, cu mult sub 5% zona de echilibru, pe care o reconfirm acum. Într-un cuvânt, să lăsăm cursul să-şi facă datoria, pentru că el are un rol economic”, a mai  spus Isărescu. 

Acum o săptămână, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...