Euro, în scădere pe pieţele internaţionale pe fondul impasului politic din Germania

Euro s-a depreciat, luni dimineaţă, în raport cu principalele monede de referinţă, după prăbuşirea negocierilor cancelarului german Angela Merkel pentru formarea unui nou guvern.
Economica.net - lun, 20 nov. 2017, 08:24
Euro, în scădere pe pieţele internaţionale pe fondul impasului politic din Germania

Angela Merkel a anunţat, în cursul nopţii, eşecul negocierilor pentru formarea unui nou cabinet în urma alegerilor parlamentare din luna septembrie. Partidul conservator CDU, din care provine cancelarul Merkel, aliatul său bavarez CSU, liberalii de la FDP şi verzii au ajuns la un impas politic, după ce liberalii au părăsit discuţiile duminică noaptea.

Impasul politic din Germania a trimis imediat unde de şoc pe pieţele valutare, provocând deprecierea euro cu până la 0,6% faţă de dolar. Moneda europeană a recuperat până la ora transmiterii acestei ştiri o parte din declin.

Colapsul negocierilor pune sub semnul întrebării viitorul celui mai longeviv şef de stat din Europa şi deschide calea spre o situaţie care ar putea ajunge până la convocarea de alegeri anticipate în Germania pentru deblocarea impasului politic.

Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a deschis în scădere cu 0,4%, în timp ce indicele Stoxx 600 al principalelor acţiuni europene înregistrează variaţii nesemnificative.

Bursele de la Londra, Paris, Milano şi Madrid au debutat de asemenea în scădere luni dimineaţă.

În pofida corecţiilor din prima parte a şedinţei de tranzacţionare de luni, pieţele europene evoluează pe fondul îmbunătăţirii situaţiei economice şi creşterii apetitului investitorilor pentru risc în Europa. Banca Centrală Europeană a indicat, recent, că este pregătită să reducă programul de stimulare a economiei prin achiziţii de obligaţiuni din piaţa secundară.

Vineri, euro a depăşit pentru scurt timp 1,18 dolari după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că se aşteaptă ca creşterile salariale din zona euro să accelereze în perioada următoare.

Pieţele asiatice au avut o evoluţie mixtă luni, cu o scădere la Tokyo acompaniată de uşoare creşteri la Shanghai şi Hong Kong.

Dincolo de pieţele oficiale, reglementate, bitcoin a urcat luni cu peste 4% pe pieţele asiatice şi a depăşit pentru prima dată pragul de 8.000 de dolari, după ce criptomoneda a început să fie acceptată de investitori profesionişti. CME Group, cel mai mare operator bursier din lume, va lansa luna viitoare spre tranzacţionare, în premieră, contracte futures pe bitcoin.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...