Ebury România: Noiembrie a adus o schimbare semnificativă a perspectivelor. Leul rămâne în mare parte stabil

"Când ne uităm la cifre vedem că leul s-a apreciat ușor spre sfârșitul lunii noiembrie, dar perechea, controlată îndeaproape de Banca Națională a României, rămâne în mare parte neschimbată. EUR/RON este în curs de a încheia anul aproape de prognoza noastră de 4,65 lei", a declarat Johan Gabriels, Manager Ebury România și Bulgaria.
Economica.net - vin, 07 dec. 2018, 10:31
Ebury România: Noiembrie a adus o schimbare semnificativă a perspectivelor. Leul rămâne în mare parte stabil

 

Politica monetară a continuat să aibă cea mai mare influență asupra leului. Posibilitatea înăspririi de la Banca Națională a României pare să fie în scădere sau cel puțin ultimele comunicări ale băncii centrale ar sugera acest lucru. În comentariile sale din noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a subliniat ideea că o creștere a ratei de acum ar „conduce la aprecierea valutei” și a confirmat că Banca este dispusă să mențină ratele dobânzilor neschimbate, aparent găsind confortul în faptul că ratele dobânzilor ale țărilor din regiune sunt negative. Economiștii se așteaptă acum la o creștere în al doilea trimestru. Majorările ar putea, totuși, să vină mai devreme, mai ales dacă inflația rămâne mai mare decât cea prognozată de BNR. Creșterea prețurilor în România s-a relaxat spre sfârșitul acestui an, mai ales datorită efectelor statistice, deși în ultimele trei luni a devenit vizibil mai mare decât așteptările și este puțin probabil să încheie anul la nivelul de 3,5% – nivelul anticipat de banca centrală.

 

Cursul USD/RON

Dolarul a încheiat luna noiembrie la un nivel similar celui de la începutul lunii (Figura 1). Acestea fiind spuse, volatilitatea cursului a fost relativ ridicată, dolarul american fiind supus mai multor crize de depreciere, după evoluția rapidă de la începutul lunii.

Tensiunile politice interne din zona euro au început să se relaxeze, în ciuda respingerii bugetului italian de către Comisia Europeană și a recomandării de deschidere a unei proceduri de deficit excesiv împotriva țarii. În ultimele săptămâni, tonul mesajelor de la Roma s-a schimbat și a devenit semnificativ mai puțin agresiv – în momentul de față se pare că țara se află pe punctul de a-și „adapta” așteptările economice și de a-și reduce deficitul bugetar planificat.

În ce privește zona euro, știrile nu au fost foarte bune. Situația economică continuă să dezamăgească, indicatorul PMI (Purchasing Managers Index) care urmărește performanța serviciilor și a sectoarelor de producție situându-se la cel mai scăzut nivel din septembrie 2016

 

 

În plus față de cele de mai sus inflația în zona euro pare a fie blocată la nivelul de 1%. În acest context, așteptările pieței pentru o normalizare a politicii Băncii Centrale Europene spre sfârșitul anului 2019 par să fie prea optimiste. Datorită acestui optimism, prematur, am experimentat o reevaluare a acestor așteptări care a determinat, de asemenea, o scădere a previziunilor privind cursul EUR/USD.

În absența altor știri, acest lucru va duce, probabil, la o scădere a cursului EUR / USD și la o creștere corespunzătoare a cursului USD/ RON, potrivit experților Ebury. Cu toate acestea, perspectiva din cealaltă parte a Atlanticului s-a schimbat, iar „tragerea” de pe ambele părți a dus la terminarea lunii de către pereche, nu departe de locul unde a început. Situația economică din Statele Unite continuă să impresioneze, dar mai mulți factori par să inducă îngrijorări în rândul participanților pe piață, subliniază experții Ebury. Deși majoritatea investitorilor consideră că majorarea ratei dobânzii de 25 bp în această lună este ”ca și” garantată, piețele nu sunt sigure cu privire la perspectivele pentru anul 2019.

Cursurile EUR / USD și USD / RON vor continua să fie determinate în principal de așteptările deciziilor băncii centrale. Pe termen scurt, însă, perechile ar putea fi supuse unor schimbări în funcție de piețele de obligațiuni și de acțiuni din SUA, precum și de perioada de 90 de zile a negocierilor comerciale dintre SUA și China care au început recent.

Compania Ebury, înființată în 2009, cu sediul central la Londa, este unul dintre fintech-urile cu cea mai rapidă creștere, având peste 650 de angajați și birouri în 11 țări europene, Canada, Australia Hong Kong și Dubai. Ebury combină expertiza serviciilor financiare cu tehnologii inovatoare pentru a permite tuturor întreprinderilor să tranzacționeze pe plan internațional. Compania oferă o combinație unică de soluții de plăți, gestionare a riscurilor și creditare, către peste 24.000 de organizații din 20 de țări, efectuând tranzacții în peste 140 de valute.

Ebury este reglementată ca o instituție autorizată de monedă electronică de către Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie (FCA), devansând cele trei standarde FCA, care acoperă: adecvarea capitalului, protecția clientului și managementul riscului intern. Ebury a câștigat peste 15 premii internaționale până în prezent, fiind desemnată una dintre companiile de top din sectorul fintech.

Te-ar mai putea interesa și
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
A treia generație a cunoscutului SUV Volkswagen Touareg trece printr-un proces de modernizare menit să îl păstreze în atenția clienților. Versiunea de top, R eHybrid, asigură șoferului 462......
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
ProCredit Bank lansează creditul ProGreen pentru panouri fotovoltaice dedicat persoanelor fizice, fără avans și fără ...
La CEC Bank unul din patru credite se acordă 100% digital
La CEC Bank unul din patru credite se acordă 100% digital
CEC Bank a introdus, pe parcursul anului trecut, fluxurile ce permit procesarea 100% digitală a cererilor de credite negarantate ...
Consiliul Concurenţei investighează Sony. Posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa de distribuţie a jocurilor pentru PlayStation
Consiliul Concurenţei investighează Sony. Posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa de distribuţie a jocurilor pentru ...
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă de către ...