CFA România – Cursul euro/leu va creşte în următoarele 12 luni, valoare medie anticipată, la 4,8541

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în martie, faţă de luna anterioară, cu 0,5 puncte până la valoarea de 34,9 puncte, însă faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 12,7 puncte, informează, marţi, un comunicat al asociaţiei profesioniştilor în investiţii. În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 84% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7946, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8541.
Economica.net - mar, 23 apr. 2019, 06:52
CFA România - Cursul euro/leu va creşte în următoarele 12 luni, valoare medie anticipată, la 4,8541

Potrivit sursei citate, această evoluţie s-a datorat componentei de anticipaţii a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 0,4 puncte, până la valoarea de 47,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 17,1 puncte).

Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu un punct, până la valoarea de 28,9 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 10,5 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 84% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7946, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8541.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2020/aprilie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,03%.

În comunicat se menţionează că sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a dobânzilor pentru scadenţele pe termen mediu (5 ani), peste 80% dintre participanţi anticipând aceasta evoluţie, precum şi anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, peste 88% dintre participanţi anticipând aceasta evoluţie.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

Te-ar mai putea interesa și
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei
Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990....
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2 se prelungesc, din cauza vremii
Lucrările la staţia de metrou Piaţa Unirii 2, accesul C, ieşirea spre Hanul lui Manuc, se vor prelungi până pe 10 mai, ...
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în martie cu 1,4 puncte
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte, până la ...
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales ...