Eurobank: Băncile din Grecia trebuie să-şi reducă mai rapid creditele neperformante pentru a ajuta economia

Marile bănci elene trebuie să adopte mai rapid măsuri pentru a-şi curăţa bilanţurile de stocul uriaş de credite neperformante, astfel putând să sprijine redresarea economiei şi să pună sistemul bancar pe o bază solidă, a afirmat luni preşedintele Consiliului de Administraţie al Eurobank, Nick Karamouzis, într-un interviu acordat Reuters, citat de Agerpres.
Economica.net - lun, 05 sept. 2016, 14:12
Eurobank: Băncile din Grecia trebuie să-şi reducă mai rapid creditele neperformante pentru a ajuta economia

Creditele neperformante (NPL) au atins un nivel record în Grecia, după ce premierul Alexis Tsipras a introdus anul trecut restricţii asupra mişcărilor de capital. Analiştii estimează că nivelul împrumuturilor neperformante se ridică în prezent la 116 miliarde de euro (130 miliarde de dolari), mai mult de jumătate din PIB-ul Greciei.

Reducerea NPL este cel mai important obiectiv al băncilor din Grecia, unele dintre ele anunţând o uşoară scădere a creditelor neperformante în ultimele trimestre.

‘Provocarea pentru instituţiile financiare elene nu o reprezintă indicele de adecvare a capitalului ci o gestionare solidă, care să rezolve stocul uriaş de credite neperformante’, a explicat Nick Karamouzis.

Acesta a avertizat că incapacitatea de a reduce nivelul creditelor neperformante riscă să alimenteze incertitudinile privind capitalul băncilor elene, să întârzie accesul lor la pieţele de capital şi va descuraja investitorii.

‘Mai degrabă decât să extindă perioada de rambursare a împrumuturilor şi a dobânzilor, băncile ar trebui să folosească toate metodele şi instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru soluţii viabile de restructurare’, a declarat şeful Eurobank.

În mai, Eurobank şi Alpha au transferat credite neperformante în valoare de 1,2 miliarde de euro către o platformă înfiinţată cu fondul american de investiţii Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ca parte a eforturilor de a gestiona mai eficient problema NPL.

Obiectivul KKR este să extindă platforma Pillarstone în Europa.

Pillarstone a fost lansată în iunie 2015 în Italia printr-un parteneriat cu UniCredit şi Intesa Sanpaolo.

Obiectivul Pillarstone este de a furniza capital pe termen lung şi expertiză operaţională marilor companii, pentru a le ajuta să se stabilizeze, să se redreseze şi să crească. Băncile care au semnat acordul vor împărţi beneficiile în urma îmbunătăţirii performanţelor firmelor care au accesat împrumuturi.

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, de creşterea nivelului creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.

Cele patru mari bănci greceşti – Piraeus, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...