Eurobank şi Alpha Bank îşi vor acoperi deficitul de capital fără ajutorul statului

Două dintre cele mai mari bănci din Grecia, Eurobank şi Alpha Bank, vor putea să-şi acopere deficitul de capital fără ajutorul statului, după ce investitorii au manifestat un interes puternic în emisiunile lor de obligaţiuni, un semnal de încredere că economia Greciei poate începe să crească din nou, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 18 nov. 2015, 16:49
Eurobank şi Alpha Bank îşi vor acoperi deficitul de capital fără ajutorul statului

În schimb, celelalte două mari bănci greceşti, National Bank of Greece şi Piraeus Bank, ar putea fi nevoite să solicite ajutorul Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), care este deja principalul acţionar al băncilor elene.

Necesarul de capital al primelor patru bănci din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro, potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunţat recent de Banca Centrală Europeană, o sumă de aproape cinci ori mai mare decât capitalizarea lor de piaţă combinată.

Oferta de acţiuni lansată de Eurobank a strâns cereri în valoare de 2,6 miliarde de euro, peste suma de 2,04 miliarde de euro pe care cea de-a treia mare bancă grecească vroia să o strângă, a declarat, miercuri, pentru Reuters, un oficial de la Eurobank.

‘Cele mai interesate au fost fondurile străine, în timp ce din partea investitorilor greci am primit cereri în valoare de 300 milioane de euro’, a precizat oficialul.

În cazul emisiunii demarată de Alpha Bank, nivelul cererilor s-a ridicat la 2,5 miliarde de euro, mult peste suma de 1,55 miliarde de euro pe care cea de-a patra mare bancă din Grecia şi-a propus să o strângă, au declarat doi directori.

Testele de stres derulate de BCE au scos în evidenţă că necesarul cel mai mic de capital se înregistrează la Eurobank, în valoare totală de 2,1 miliarde de euro, urmată de Alpha Bank, care ar avea nevoie de 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ. Comparativ, necesarul de capital al National Bank of Greece şi Piraeus Bank este de două ori mai mare, de 4,6 miliarde de euro, respectiv 4,9 miliarde de euro.

Toate cele patru bănci greceşti au propus deţinătorilor de obligaţiuni să-şi schimbe anumite obligaţiuni denominate în euro şi dolari în noi acţiuni, operaţiune care ar urma să le permită să-şi reducă astfel necesarul de capital. Printre investitorii care vor aloca noi fonduri pentru recapitalizarea celor patru bănci greceşti se numără şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), pentru a semnala încrederea în sectorul bancar elen. BERD va cumpăra acţiuni în valoare de până la 250 milioane de euro la cele patru bănci, alocând maximum 80 de milioane de euro pentru fiecare bancă, în timp ce IFC va injecta până la 300 de milioane de euro.

‘Răspundem la o situaţie de criză temporară şi acţionăm ca o punte pentru a-i mobiliza pe investitorii privaţi. Vom avea un rol pe cinci ani în Grecia, însă credem că dincolo de 2020 nu vor mai exista motive pentru ca noi să fim implicaţi’, a declarat directorul BERD, Jean Marc Peterschmitt.

Aceasta va fi cea de-a treia recapitalizare prin care au trecut băncile greceşti după 2013, obiectivul fiind restabilirea încrederii investitorilor în sectorul bancar elen, revenirea depozitelor care au ieşit din sistem şi refacerea capacităţii băncilor de a finanţa economia.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii doi ani. Asigurări de dezastru?
România celor două cutremure pe zi! Peste 18 cutremure cu magnitudine de peste 4 grade pe Richter au avut loc în ultimii ...
În ultimele 24 de ore,în România au avut loc două cutremure,unul de 3,5 altlul de 4,4 grade magnitudine pe scara Richter. ...
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Coronavirus: Vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie în Austria. Doar pentru persoanele peste 18 ani
Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, ...
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Cutremur cu magnitudinea 4,4 în judeţul Vrancea astăzi, 16 ianuarie 2022, la ora 15.43
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 s-a produs duminică, la ora locală 15:43, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, ...