Eurobank va achiziţiona filialele Alpha Bank din Bulgaria – Reuters

Grupul bancar elen Eurobank va achiziţiona aproximativ 80 de filiale ale băncii elene Alpha din Bulgaria, a declarat vineri un oficial al Eurobank pentru Reuters.
Economica.net - vin, 17 iul. 2015, 08:49
Eurobank va achiziţiona filialele Alpha Bank din Bulgaria - Reuters

‘Board-urile celor două bănci se vor întâlni în cursul zilei de vineri pentru a finaliza tranzacţia’, a afirmat oficialul.

‘Postbank are în prezent 180 de sucursale. Odată cu această achiziţie, va deveni al patrulea mare grup bancar din Bulgaria’, a declarat, pentru AFP, o sursă din interiorul Eurobank.

Ca parte a angajamentelor asumate de Grecia pentru a primi al doilea pachet de asistenţă financiară, băncile elene s-au angajat să-şi restructureze operaţiunile, să renunţe la o parte a activelor din Balcani şi să se concentreze pe piaţa internă, scrie Agerpres.

Cea mai expusă la criza din Grecia este, în opinia analiştilor, Bulgaria. Cele patru mari bănci din Grecia – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – deţin 23% din totalul activelor bancare din Bulgaria, în timp ce în România proporţia este de circa 12%.

Dacă băncile elene se prăbuşesc, depozitele clienţilor şi economiile lor ar putea fi afectate, iar Guvernul bulgar ar putea fi nevoit să intervină pentru a le salva.

Joi, cotidianul Financial Times a publicat un articol potrivit căruia Banca Centrală Europeană (BCE) a introdus linii secrete de credit către România şi Bulgaria, în cadrul eforturilor de a convinge băncile centrale să nu înceteze să susţină subsidiarele locale ale băncilor greceşti. Potrivit FT, băncile elene au active importante în Europa Centrală şi de Est. Dacă aceste active ar fi trecute sub controlul băncilor centrale din ţările respective, capitalul băncilor mamă din Grecia ar fi afectat imediat, ceea ce ar putea da o lovitura fatală sistemului financiar elen.

Pe piaţa din România, în luna noiembrie 2003, Eurobank (Eurobank Ergasias) a devenit acţionarul majoritar al Bancpost. De atunci, grupul şi-a extins în mod constant prezenţa în România, ajungând la peste 3.000 de angajaţi şi o reţea teritorială de 240 de sucursale, zece centre regionale şi zece centre de afaceri.

Alpha Bank Group, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi un număr mic de investitori greci, a înfiinţat în 1993 Banca Bucureşti SA, ca bancă comercială. La începutul anului 2000, Banca Bucureşti a fost redenumită Alpha Bank România pentru a sublinia apartenenţa la grup.

Ca rezultat al politicii de obţinere a controlului total în filiale, Alpha Bank devine în anul 2005 acţionar majoritar, deţinând 99,43% din acţiunile Alpha Bank Romania. 

Te-ar mai putea interesa și
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agențiile Standard & Poor’s și Moody’s au menținut ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă
Agenţia internaţională de evaluare financiară Standard & Poor's a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în moneda naţională la BBB minus/A-3,......
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Profi a devenit furnizor al Casei Regale a României
Astăzi, magazinele Profi au dobândit calitatea de Furnizor al Casei Regale a României, informează compania prin intermediul ...
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari și administratorii
Sute de mii de români care stau la bloc NU vor primi automat compensarea facturii la gaze. Ce trebuie să facă asociațiile ...
Persoanele fizice care locuiesc în blocuri alimentate de centrale termice de scară care funcționează cu gaz intră și ...
CNSU a decis împotriva carantinării Bucureștiului
CNSU a decis împotriva carantinării Bucureștiului
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, vineri, o hotărâre prin care decis să nu valideze propunerea ...