Eurobank va depăşi anul acesta ţinta de reducere a creditelor neperformante

Eurobank este încrezătoare că va depăşi anul acesta ţinta de reducere a creditelor neperformante (NPL), convenită cu autorităţile de supervizare ale BCE, şi intenţionează să facă progrese semnificative în acest domeniu până în 2021, a afirmat directorul general al celui de-al treilea grup bancar elen, Fokion Karavias, într-un interviu acordat Reuters.
Economica.net - lun, 17 sept. 2018, 10:46
Eurobank va depăşi anul acesta ţinta de reducere a creditelor neperformante

Creditele neperformante au ajuns la un nivel de aproximativ 88,6 miliarde de euro la finele lunii iunie, ceea ce reprezintă aproximativ 47,6% din totalul creditelor bancare din Grecia. Băncile au ajuns la un acord cu autorităţile de reglementare pentru reducerea nivelului NPL la 64,6 miliarde de euro, până la sfârşitul lui 2019.

„Nu există îndoieli că gestionarea cu succes a creditelor neperformante va fi un test cheie pentru noi. Suntem pe deplin conştienţi de dificultăţile cu care ne confruntăm, dar rezultatele recente ne permit să fim optimişti”, a declarat luni Fokion Karavias.

Benoit Coeure, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, avertiza luna aceasta că reducerea NPL ar trebui să fie prioritatea sectorului bancar din Grecia.

„Există un plan exact convenit cu autorităţile de reglementare privind reducerea creditelor neperformante, iar Eurobank a avut o performanţă peste aşteptări în 2017. Ne-am îmbunătăţit cadrul instituţional acum şi suntem în grafic pentru a ne depăşi şi anul acesta obiectivele”, a adăugat Karavias.

Ţinta Eurobank în Grecia o reprezintă reducerea NPL la 15,6 miliarde de euro, iar Karavias s-a declarat încrezător că banca va ajunge la o cifră de 15,3 miliarde de euro. De asemenea, grupul bancar elen va securiza creditele ipotecare neperformante în valoare de două miliarde de euro.

În curând, Eurobank, deţinut în proporţie de 2,4% de Fondul de stabilitate financiară al Greciei (HFSF), va prezenta un plan de reducere semnificativă a ratei NPL până în 2021, faţă de nivelul record de 45% la sfârşitul lui 2016.

„Planul este ambiţios, dar fezabil. Sunt încrezător că-l vom implementa fără a afecta nivelul capitalului”, a declarat Karavias.

În mai, Eurobank, al treilea grup bancar elen, anunţa că îşi menţine prezenţa în Balcani (Bulgaria şi Serbia), după ce s-a retras din România.

În aprilie, Banca Transilvania a achiziţionat subsidiarele Eurobank din România: Bancpost, ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN. Conform acordului încheiat cu autorităţile de concurenţă din Uniunea Europeană, până în 2018, Eurobank trebuia să vândă active în afara Greciei în valoare de 8,7 miliarde de euro.

Bancpost, cu active totale de 3,1 miliarde de euro şi 2.255 de angajaţi, are o reţea de 148 de sucursale în România, care devine astfel una dintre cele mai mari pieţe ale Eurobank din afara Greciei.

Cele patru mari bănci greceşti – Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Compania, HS Timber Productions, fosta Holzindustrie Schweighofer, își reduce cu 30% producția din România. 600 de angajați vor fi restructurați
Compania, HS Timber Productions, fosta Holzindustrie Schweighofer, își reduce cu 30% producția din România. 600 de angajați ...
Compania HS Timber Productions îşi reduce cu 30% producţia la fabricile din România, iar 600 de angajaţi vor fi afectaţi ...
Investițiile în online continuă, iar retailul tradiţional este pus la încercare. Q-commerce cucereşte afacerile româneşti
Investițiile în online continuă, iar retailul tradiţional este pus la încercare. Q-commerce cucereşte afacerile româneşti
După creşterea spectaculoasă a comerţului electronic din ultimii doi ani, un nou tip de comert prinde contur şi în ...
Mini în 2021, electrizant și electric. Cooper SE, cel mai vândut Mini la nivel mondial
Mini în 2021, electrizant și electric. Cooper SE, cel mai vândut Mini la nivel mondial
Marca premium britanică Mini a comercializat 302.144 mașini în întreaga lume, înregistrând şi un adevărat boom electric. ...