1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

Eurobank va prelua subsidiara Alpha Bank din Bulgaria

Grupurile elene Alpha Bank şi Eurobank au anunţat duminică semnarea unui acord pentru transferarea subsidiarei Alpha din Bulgaria către Postbank, subsidiara Eurobank din Bulgaria, transmite site-ul ekathimerini.com.

09 noi, 2015 | Agerpres

Subsidiara Alpha are 82 de sucursale în Bulgaria, activele sale totale se ridică la 464 milioane de euro, iar valoarea depozitelor este de 261 milioane de euro, scrie Agerpres.

Ca parte a angajamentelor asumate de Grecia pentru a primi al doilea pachet de asistenţă financiară, băncile elene s-au angajat să-şi restructureze operaţiunile, să renunţe la o parte a activelor din Balcani şi să se concentreze pe piaţa internă.

Prin achiziţionarea subsidiarei Alpha din Bulgaria, Postbank îşi întăreşte poziţia în ţară şi îşi extinde baza de clienţi pe segmentele de retail şi corporate. După finalizarea tranzacţiei, Postbank, care are are în prezent 180 de sucursale, va deveni al patrulea mare grup bancar din Bulgaria.

Transferul ar urma să se finalizeze în primul trimestru din 2016, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.

Cele patru mari bănci din Grecia - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - deţin 23% din totalul activelor bancare din Bulgaria, în timp ce în România proporţia este de circa 12%.

Necesarul de capital al băncilor din Grecia se ridică la 14,4 miliarde de euro (15,9 miliarde de dolari), potrivit scenariului negativ al testelor de stres anunţate recent de Banca Centrală Europeană, şi la 4,4 miliarde de euro, conform scenariului de bază. Multe dintre băncile greceşti sunt deţinute de stat şi mai au doar puţini acţionari privaţi.

Necesarul Alpha Bank este de doar 263 de milioane de euro în scenariul de bază şi 2,7 miliarde de euro în scenariul negativ.

Cel mai mic necesar de capital se înregistrează la Eurobank, în valoare totală de 2,2 miliarde de euro, din care 339 milioane de euro corespund scenariului de bază.

Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO