Eurobarometru: 71% dintre europeni cred că UE nu combate suficient poluarea. Ce zic românii

Un procent de 71% dintre cetăţenii europeni consideră că UE ar trebui să propună măsuri suplimentare pentru ameliorarea calităţii aerului, în timp ce mai mult de jumătate consideră că sunt puţin informaţi despre calitatea aerului în ţara lor, românii numărându-se printre cetăţenii europeni care cred că sunt cel mai puţin informaţi despre această chestiune, arată un Eurobarometru publicat miercuri şi prezentat de agenţiile AFP şi EFE.
Economica.net - mie, 27 nov. 2019, 15:33
Eurobarometru: 71% dintre europeni cred că UE nu combate suficient poluarea. Ce zic românii

Dintre cele 27.500 de persoane intervievate în cadrul acestui Eurobarometru în cele 28 de state membre ale UE, 54% afirmă că nu sunt informate suficient despre calitatea aerului în ţara lor.

Dar Comisia Europeană pune pe seama acestei informări insuficiente faptul că a crescut numărul celor care cred că în ultimii zece ani calitatea aerului s-a deteriorat, 58% dintre ei având acum această impresie, cu 11 puncte procentuale mai mult faţă de precedentul sondaj din 2017.

Potrivit Comisiei Europene, ”în realitate, datele declarate arată că în această perioadă calitatea aerului s-a ameliorat considerabil”.

Procentul celor care consideră că sunt bine informaţi trece de 50% în numai opt state din UE (Finlanda, Olanda, Slovenia, Lituania, Regatul Unit, Austria, Danemarca şi Polonia). Cetăţenii care cred că sunt cel mai puţin informaţi sunt cei din Portugalia, Italia, Bulgaria şi România.

Un procent de 49% dintre românii chestionaţi au afirmat că nu sunt bine informaţi, iar alţi 16% cred că nu sunt informaţi deloc despre problematica mediului.

În ansamblu, mai mult de 7 din 10 europeni (71%) sunt de părere că la nivelul UE ar trebui propuse măsuri suplimentare de combatere a poluării, 44% indicând drept mijlocul cel mai eficient aplicarea unor controale de poluare mai stricte în cazul activităţilor de producţie de energie şi a celor industriale, inclusiv a celor de producţie de automobile.

De asemenea, tot aproximativ 7 europeni din 10 susţin că au avut cel puţin o iniţiativă de reducere a emisiilor poluante. Astfel, 41% afirmă că şi-au înlocuit vechile aparate mari consumatoare de energie, 35% că privilegiază deplasarea cu transportul public, cu bicicleta sau mersul pe jos în locul autoturismului personal, în timp ce 15% şi-au înlocuit sistemul de încălzire a locuinţei.

”În UE poluarea este cauza a peste 400.000 de morţi premature în fiecare an şi societatea plăteşte un preţ enorm, inclusiv prin asistenţa sanitară, zile de muncă pierdute şi pagube aduse culturilor agricole şi clădirilor”, avertizează comisarul european în exerciţiu pentru mediu, Karmenu Vella, care atenţionează de asemenea că ”dacă nu sunt respectate legile UE, Comisia Europeană va lua măsuri legale împotriva statelor membre” care le încalcă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...