Eurobarometru: Românii sunt preocupaţi de situaţia economică şi de creşterea preţurilor

Românii au o părere foarte proastă despre economia naţională, iar preocupările lor principale vizează situaţia economică şi creşterea preţurilor, potrivit Eurobarometrului publicat vineri.
Economica.net - vin, 20 dec. 2013, 13:18
Eurobarometru: Românii sunt preocupaţi de situaţia economică şi de creşterea preţurilor

74% din români consideră că vocea lor nu contează în UE. De altfel, majoritatea respondenţilor susţin că vocea lor nu are nicio importanţă, cu excepţia danezilor.

Pe de altă parte, 63% din români sunt foarte optimişti în legătură cu viitorul Europei, capitol la care sunt depăşiţi de danezi – 75%, irlandezi şi maltezi – 67%, polonezi şi estoni – 66%, letoni – 65% şi belgieni – 64%.

Cei mai pesimişti faţă de viitorul spaţiului comunitar sunt grecii, ciprioţii şi portughezii.

Şomajul rămâne principala preocupare a europenilor la nivel naţional. 49% sunt îngrijoraţi de perspectiva şomajului, 33% de situaţia economică şi 20% de creşterea preţurilor. Pentu români, în schimb, principala grijă o reprezintă situaţia economică – 41%, urmată de creşterea preţurilor – 34% şi abia pe locul trei şomajul – 33%.

La întrebarea care sunt cele mai importante chestiuni cu care se confruntă UE în prezent, 41% din români au indicat tot situaţia economică, iar 26%, şomajul.

În ceea ce priveşte situaţia economiei naţionale, 85% din români au o părere foarte proastă, aflându-se pe locul 11 din cele 28 de state. Topul este condus de greci, care au părere foarte proastă despre economie în proporţie de 98%, urmaţi de ciprioţi – 97%, portughezi, unguri şi spanioli – 96%. La polul opus sunt suedezii, 85% având o părere foarte bună despre economia naţională, germanii – 82% şi danezii – 74%.

Referitor la evoluţia economiei naţionale şi europene în următoarele 12 luni, majoritatea respondenţilor consideră că situaţia va rămâne „la fel”. La acest capitol, românii sunt împărţiţi: 38% apreciază că situaţia economică nu se va schimba, iar 34% cred că se va înrăutăţi.

În 11 state membre, majoritatea populaţiei consideră că impactul crizei asupra pieţei muncii a ajuns la apogeu, cei mai optimişti fiind danezii – 71%, olandezii – 60% şi irlandezii – 56%.

În 16 state, impresia generală este că „ce-i mai rău abia urmează”. 48% din români cred acest lucru, cei mai pesimişti fiind ciprioţii – 87%, grecii – 71%, portughezii – 67 şi francezii – 66%.

Întrebaţi dacă sunt în favoarea unei uniuni economice şi monetare cu o monedă unică, 58% din respondenţii din România s-au declarat de acord şi 29% împotrivă.

Locuitorii din Luxemburg – 79%, Slovenia şi Slovacia – 78% sunt cei mai mari susţinători ai unei uniuni economice şi monetare, în timp ce britanicii, suedezii şi cehii sunt împotrivă.

La întrebarea „dacă se simt cetăţeni ai UE”, 56% din români au răspuns negativ, iar 41% au spus „da”.

Cetăţenii din Luxemburg se simt cetăţeni ai UE în proporţie de 85%, cei din Malta în proporţie de 74%, urmaţi de finlandezi şi germani – 73%. În schimb, doar 42% din britanici şi greci se simt europeni.

57% din români susţin că nu îşi cunosc drepturile de cetăţeni europeni, iar 40% spun că sunt informaţi în legătură cu aceste drepturi. Cei mai informaţi sunt finlandezii – 64%, iar cei mai neinformaţi sunt francezii – 29%.

Sondajul Eurobarometru din toamna anului 2013 este cea mai recentă ediţie a sondajului de opinie bianual organizat de Comisia Europeană. El a fost realizat prin intermediul unor interviuri directe între 2 și 17 noiembrie 2013. Au fost intervievate 32.409 de persoane din cele 28 de state membre ale UE şi din cele 5 ţări candidate (fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Turcia, Islanda, Muntenegru şi Serbia).

Te-ar mai putea interesa și
Euronext a obținut rezultate financiare peste așteptări, în bună măsură datorită preluării Bursei din Milano
Euronext a obținut rezultate financiare peste așteptări, în bună măsură datorită preluării Bursei din Milano
Operatorul bursier pan-european Euronext a raportat joi rezultate trimestriale peste aşteptări, sprijinite de achiziţionarea Borsa Italiana (foto sediul central), o tranzacţie de 4,3 miliarde de......
Serbia, Macedonia de Nord și Albania au semnat un acord pentru eliminarea controalelor la granițele dintre ele începând cu 2023
Serbia, Macedonia de Nord și Albania au semnat un acord pentru eliminarea controalelor la granițele dintre ele începând ...
Liderii din Serbia, Macedonia de Nord şi Albania au ajuns joi la Skopje la un acord ca din 2023 controalele la graniţele ...
Samsung estimează că piața de telefonie mobilă se va redresa în semestrul doi până la nivelul din 2019
Samsung estimează că piața de telefonie mobilă se va redresa în semestrul doi până la nivelul din 2019
Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co Ltd a anunţat joi că se aşteaptă la o cerere solidă pentru cipuri de memorie ...
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de riscul epidemiologic reprezentat. Grecia intră în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de riscul epidemiologic reprezentat. Grecia intră în zona roșie
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat în data de 29 iulie lista cu încadrarea țărilor în funcție ...