Eurogrupul nu va aproba joi evaluarea programului de asistenţă financiară al Greciei – Pierre Moscovici

Miniştrii de Finanţe din zona euro nu vor finaliza a doua evaluare a programului de asistenţă financiară al Greciei la reuniunea Eurogrupului de joi, dar speră să facă asta cât mai curând, a afirmat marţi comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 24 ian. 2017, 13:31
Eurogrupul nu va aproba joi evaluarea programului de asistenţă financiară al Greciei - Pierre Moscovici

‘O să vedem cum vom putea ajunge rapid la o concluzie dar evident că nu putem rezolva această problemă joi. Sperăm să o rezolvăm cât mai curând’, le-a declarat jurnaliştilor Moscovici.

Al treilea pachet de asistenţă financiară obţinut de Grecia – în valoare de 85 de miliarde de euro- prevede un program masiv de privatizare. Banii obţinuţi vor fi folosiţi la achitarea împrumuturilor primite pentru recapitalizarea băncilor şi pentru finanţarea investiţiilor.

Grecia vrea să finalizeze rapid a doua evaluare a programului de asistenţă financiară pentru a intra în programul de relaxare cantitativă al BCE (QE) şi pentru a accesa pieţele financiare din august 2018, a afirmat săptămâna trecută Dimitris Tzanakopoulos, purtător de cuvânt al Guvernului de la Atena.

Atena spera că în urma reuniunii Eurogrupului din 26 ianuarie vor fi accelerate discuţiile cu creditorii internaţionali, întârziate până acum din cauza divergenţelor privind reformele, ţintele fiscale şi măsurile de reducere a poverii datoriei dincolo de 2018, a declarat Dimitris Tzanakopoulos.

‘Depunem toate eforturile pentru a finaliza rapid evaluarea programului de asistenţă financiară fără adoptarea de măsuri suplimentare, pentru a intra în programul de achiziţii de active al BCE în primul trimestru din 2017, pentru a accelera revenirea pe pieţele de obligaţiuni şi pentru a reuşi să ne finanţăm complet datoria în august 2018’, a precizat Dimitris Tzanakopoulos.

Pentru a depăşi impactul la care s-a ajuns cu creditorii internaţionali, Grecia este dispusă să discute cu reprezentanţii FMI despre un mecanism de garantare, care va fi activat numai dacă Atena nu-şi îndeplineşte ţintele, a explicat oficialul elen.

Analiştii apreciază că Grecia ar putea lansa una sau două emisiuni de obligaţiuni după includerea titlurilor sale în programul de relaxare cantitativă al Băncii Centrale Europene, pentru a testa apetitul pieţei şi a trimite un semnal investitorilor că ţara este din nou pe picioarele sale.

Aceasta ar fi prima intrare a Greciei pe pieţele financiare, după 2014. Grecia a fost exclusă de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni după ce, în 2010, a izbucnit criza datoriei sale publice.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...