Euroins are din nou voie să vândă poliţe de asigurare RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis în ședința de miercuri, 18 septembrie 2013, încetarea interzicerii temporare a practicării asigurării RCA de către EUROINS România Asigurare-Reasigurare SA, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Economica.net - joi, 19 sept. 2013, 08:27
Euroins are din nou voie să vândă poliţe de asigurare RCA

Euroins poate relua practicarea RCA începând cu momentul primirii comunicării din partea ASF. “Decizia a fost luată după ce societatea EUROINS a prezentat, la solicitarea ASF, modul în care a corectat până acum aspectele care au stat la baza deciziei ASF din 28 august 2013, de interzicere temporară a practicării asigurării RCA și un plan de măsuri care vizează corectarea sustenabilă a aspectelor sesizate în acţiunile de control” se arată în comunicatul instituţiei.

Implementarea planului de măsuri va fi atent monitorizată, la sediul societății Euroins, de către un reprezentant ASF, pentru o perioadă de până la 60 de zile.

Planul de măsuri include, printre altele, următoarele obligații pentru societatea Euroins: să revizuiască dosarele de daună RCA aflate în rezerva de daună la data de 31 august 2013, în termen de două luni de la data primirii deciziei; să revizuiască procedura de soluționare a petițiilor astfel încât să corecteze inconsecvențele/neclaritățile/neconformitățile față de prevederile normelor ASF, în termen de o lună de la data primirii deciziei; să facă obiectul unei monitorizări a modului de înregistrare și gestiune în sistemul informatic a informațiilor privind dosarele de daună RCA.

De asemenea, Euroins va transmite lunar către ASF o serie de informații privind situația dosarelor aflate în soldul rezervei, situația avizărilor de daună din luna anterioară, situația dosarelor de daună plătite în luna anterioară, situația dosarelor de daună lichidate în luna anterioară.

În data de 28 august 2013, ASF a sancționat Euroins cu interzicerea temporară a practicării asigurării RCA. În aceeași ședință, ASF a hotărât sancționarea directorului general al societății cu amendă în cuantum de 50.000 de lei și sancționarea directorului de daune al societății cu retragerea aprobării acestuia.

Decizia ASF din 28 august 2013 a fost luată după ce controlul efectuat la Euroins în perioada mai-iunie 2013 a constatat că

reglementările și instrucțiunile de constatare și lichidare a daunelor nu sunt adecvate, că a fost diminuat în mod nejustificat cuantumul despăgubirii față de valoarea rezultată din documentele existente la unele dosare de daună, că plata unor dosare de daună către păgubiți s-a făcut cu întârziere față de termenele prevăzute de normele legale. Totodată, au fost identificate dosare de daună în care partea prejudiciată nu a fost notificată cu privire la respingerea pretențiilor de despăgubire și la motivația respingerii.

La finele primului semestru din 2013, Euroins Asigurare-Reasigurare SA avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,74 milioane de lei și deținea o cotă de piață pe acest segment de 21%. În primele 6 luni ale anului 2013, indemnizațiile brute plătite de societate, pe segmentul RCA, au însumat 157,78 milioane de lei.

‘ASF va monitoriza cu vigilență modul în care atât compania Euroins, cât și celelalte societăți de asigurări înțeleg să instrumenteze și să finalizeze dosarele de daună, precum și cum înțeleg societățile de asigurări să respecte drepturile asiguraților’, se spune în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Daimler AG speră să stabilizeze în acest trimestru lanţul de aprovizionare
Daimler AG speră să stabilizeze în acest trimestru lanţul de aprovizionare
Ola Kaellenius, directorul general al grupului auto german Daimler speră să reușească stabilizarea lanțului de aprovizionare ...
România a primit încă 350 de concentratoare de oxigen
România a primit încă 350 de concentratoare de oxigen
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat luni că România a primit încă 350 ...
Report de peste 6 mil. euro la jocul Joker al Loteriei Române
Report de peste 6 mil. euro la jocul Joker al Loteriei Române
Un report în valoare de peste 30,61 de milioane de lei (peste 6,18 milioane de euro) se înregistrează la categoria I a ...