Europa a pompat mai bine de jumătate de miliard de euro în agricultura României în 2021, ultimul an al alocării PNDR 2014-2020. Au rămas necheltuiți 6,4 miliarde de euro. Rata de absorbție este de 80%

Fermierii au încasat în acest an financiar, din fondurile europene alocate României, 171,6 milioane de euro, cu 13% mai puțini decât anul trecut. În total, absorbția din acest an financiar a fost de 582 de milioane de euro, cu 11% mai puțin decât în 2020. Rata de absorbție din fonduri UE, fără a lua în calcul cofinanțarea de la bugetul de stat, a ajuns astfel la 80,6% din alocarea 2014-2020. România a pierdut astfel 6,4 miliarde de euro.
Alina Stanciu - mie, 20 oct. 2021, 10:35
Europa a pompat mai bine de jumătate de miliard de euro în agricultura României în 2021, ultimul an al alocării PNDR 2014-2020. Au rămas necheltuiți 6,4 miliarde de euro. Rata de absorbție este de 80%

În perioada 16 octombrie 2020 – 15 octombrie 2021, fermierii, procesatorii, antreprenorii și autoritățile publice locale au primit o infuzie de capital din fonduri europene alocate României prin Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) în valoare de aproximativ 582 de milioane de euro, potrivit AFIR. Sunt ultimii bani din alocarea PNDR 2014-2020 prin care României i s-au pus la dispoziție 8,015 miliarde de euro. S-a ajuns astfel la un grad de absorbție din fonduri UE de 80,6%, ceea ce înseamnă că au rămas necheltuiți în jur de 6,4 miliarde de euro.

Rata de absorbţie a banilor europeni alocaţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 era în 2020 de 67%, iar în 2019 de 53%.

Suma absorbită anul acesta este  cu 11% mai mare decât sumele atrase de România în 2019, dar cu 11% mai mică față de cât s-a absorbit în 2020. Mai exact, în anul financiar 2019, AFIR a efectuat plăți în valoare de 524 milioane de euro, iar în anul 2020, AFIR a avut un vârf de plăți de 656 de milioane de euro pentru beneficiarii PNDR.

„Această sumă ( de 582 milioane de euro n.red) reprezintă efectiv banii europeni pe care i-am absorbit din alocarea pe care o avem de la Comisia Europeană. Este o valoare obiectivă care însă nu include banii de la bugetul de stat sau contribuția proprie a beneficiarilor. A fost un efort care se datorează în principal colectivului AFIR, care s-a implicat în condiții foarte dificile să verifice fiecare proiect, să analizeze fiecare document și mai ales să sprijine și să îndrume beneficiarii pentru a implementa cu succes investițiile. Aș vrea să mulțumesc și beneficiarilor noștri, consultanților și instituțiilor partenere care au dat tot concursul pentru a absorbi eficient fondurile europene. Pot să asigur că și în continuare vom menține același ritm alert la același standarde ridicate de eficiență și integritate.” a precizat Mihai MORARU, directorul general al AFIR.

Cine a luat cei mai mulți bani

În acest an financiar, din fondurile europene alocate României, AFIR a efectuat plăți în valoare de 171,6 milioane de euro în contul fermierilor, beneficiari ai PNDR 2020, pentru investiții în exploatații agricole, pomicole, în cooperare și grupuri de producători. Suma este cu 13,3% mai mică decât anul trecut. Totodată, Agenția a plătit 211,3 milioane de euro autorităților locale, beneficiarii publici ai PNDR 2020, pentru investiții în infrastructura de bază, de acces și de patrimoniu cultural din mediul rural.

De asemenea, procesatorii au beneficiat de plăți în valoare de 68,5 milioane de euro, iar antreprenorii au încasat fonduri în valoare de 22,2 milioane de euro pentru investiții în sectorul non-agricol. Grupurile de Acțiune Locală (GAL) au beneficiat prin subprogramul tematic LEADER de plăți în valoare de 68,8 milioane de euro. În plus, AFIR a plătit peste 11 milioane de euro pentru măsurile de sprijin finanțate în cadrul PNDR 2020, pentru transfer de cunoștințe și acțiuni de informare, servicii de consiliere, pentru refacerea potențialului de producție agricolă afectat de dezastre naturale și pentru gestionarea riscurilor în agricultură.

În 2020, AFIR a efectuat în acest an financiar plăţi în valoare de 198 de milioane de euro către fermieri, a plătit 216 milioane de euro autorităţilor locale, beneficiarii publici ai PNDR 2020. De asemenea, Grupurile de Acţiune Locală (GAL) au beneficiat prin subprogramul LEADER de 81 de milioane de euro, procesatorilor le-a fost transferată o sumă de 48 de milioane de euro, iar antreprenorilor 25 de milioane de euro. Tot în acest an financiar, AFIR a efectuat plăţi însumând 19 milioane de euro pentru măsurile de sprijin (soft) finanţate în cadrul PNDR 2020.

4 miliarde de euro în perioada 2019-2017. Grad de absorbție de 53%

În perioada ianuarie 2017 – octombrie 2019, AFIR a încheiat peste 30.750 de contrate de finanțare în valoare de 3,6 miliarde de euro și a efectuat plăți de 4 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice din mediul rural. Absorbția efectivă a fondurilor a crescut astfel, în acea perioadă, de la aproximativ 10% la sfârșitul anului 2016, la aproximativ 53%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...