Europa ar putea fi nevoită să oprească instalaţiile pentru regenerabile din cauza supraproducţiei – Bloomberg

Tranziţia Europei spre un sistem energetic bazat pe energiile regenerabile a înregistrat progrese atât de mari încât ar putea fi posibil ca instalaţiile regenerabile să fie oprite din cauza supraproducţiei, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 06 iun. 2014, 06:40
Europa ar putea fi nevoită să oprească instalaţiile pentru regenerabile din cauza supraproducţiei - Bloomberg

Creşterea de cinci ori înregistrată la producţiile de energii verzi în Europa în ultimul deceniu a condus la scăderea preţurilor la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani şi, totodată, a şters 400 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a companiilor de utilităţi. În aceste condiţii, operatorii de reţea ar putea limita producţia de energie solară şi eoliană în momentele în care cererea este scăzută, pentru a împiedica supraîncărcarea reţelelor de electricitate.

‘Vor exista ore în care în mod inevitabil vom fi supra-aprovizionaţi’, a declarat directorul general al EON SE, Johannes Teyssen.

Creşterea ponderii energiilor regenerabile în total energie reprezintă un element central al obiectivului Uniunii Europene de a reduce emisiile de CO2 cu 20% până la finele acestui deceniu comparativ cu nivelul din 1990.

‘În unele state membre am mers prea repede cu creşterea energiilor regenerabile’, a declarat, zilele trecute, comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, la conferinţa Eurelectric, organizată la Londra.

Regiunea are nevoie de o infrastructură mai bună pentru a gestiona cantităţile crescute de energie. Comisia Europeană estimează că sunt necesari aproximativ 200 de miliarde de euro pentru modernizarea reţelelor de transport până în 2020.

Asociaţia operatorilor de transport în domeniul energiei electrice, Entso-e, a avertizat luna trecută că opt state europene vor fi nevoite să exporte sau să limiteze producţia de energie, inclusiv din surse regenerabile, în perioadele de cerere scăzută, majoritatea în timpul verii.

Potrivit Entso-e, cele mai grave riscuri la adresa reţelelor de transport sunt în Bulgaria, Spania şi România, unde capacitatea de a exporta energie spre ţările vecine este la mai puţin de jumătate faţă de ceea ce este nevoie.

‘Vor exista momente în care producţia de energie eoliană va fi prea mare comparativ cu cererea şi această situaţie va deveni din ce în ce mai frecventă pe măsură ce capacităţile eoliene cresc’, a declarat Gary Hornby, analist pentru energie la Inenco Group Ltd.

UE trebuie să înceapă să controleze cantităţile de energie regenerabile produse, a apreciat, la rândul său, directorul general de la Electricite de France, Henri Proglio.

‘Cu cât introduci mai multe energii regenerabile în sistem, cu atât cresc costurile sub formă de subvenţii’, a apreciat Proglio.

În 2012, guvernele europene au acordat subvenţii în valoare de 57 de miliarde de dolari pentru proiecte în domeniul energiilor verzi, mai mult de jumătate din suma globală de 101 miliarde de dolari, a estimat Agenţia Internaţională a Energiei. Aceasta, în condiţiile în care cererea de electricitate în UE a atins nivelul maxim în 2008 şi în acest an ar urma să scadă cu 0,3%, potrivit firmei de consultanţă IHS Inc.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
1.727 de cazuri noi de COVID-19 și 180 de decese, confirmate în ultimele 24 de ore. 168 de paturi libere la terapie intensivă
Un număr de 1.727 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...