Europa ar trebui să permită recapitalizarea directă a băncilor

Guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei, Patrick Honohan, a afirmat că este 'o ocazie irosită' faptul că nu s-a permis ca băncile să fie recapitalizate direct din mecanismele europene de finanţare temporare sau permanente, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 09 mai 2012, 06:17
Europa ar trebui să permită recapitalizarea directă a băncilor

Patrick Honohan, care este şi membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), susţine că injecţiile din mecanismele europene de finanţare către guverne au majorat datoria acestora, ceea ce a dus la îngrijorări în rândul agenţiilor de evaluare financiară.

‘Folosirea directă a mecanismelor europene de finanţare ca mijloace de recapitalizare a băncilor cu probleme şi de limitare a problemelor viitoare este o modalitate evidentă de a împărţi riscul şi de a rupe legătura dintre ratingul suveran şi bănci’, a declarat oficialul BCE.

Oficialii din zona euro au respins speculaţiile că BCE şi un grup de ţări care folosesc moneda euro lucrează la o iniţiativă ce ar permite băncilor afectate de criză să aibă acces direct la Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF).

Discuţiile vin în urma temerilor pieţelor privind sectorul bancar din Spania, unde declinul semnificativ al preţurilor în sectorul imobiliar şi recesiunea i-au făcut pe investitori să creadă că băncile spaniole ar putea avea de mai mulţi bani pentru recapitalizare decât s-a estimat iniţial.

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a declarat recent într-un interviu acordat Reuters că nu există planuri de utilizare a Mecanismului European de Stabilitate (ESM) sau a Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) pentru a acorda împrumuturi în vederea recapitalizării băncilor spaniole.

Honohan a afirmat că suma de 17 miliarde de euro injectată în Irlanda anul trecut a majorat datoria ţării.

În decembrie, Autoritatea Bancară Europeană a informat băncile că trebuie să-şi majoreze capitalul pentru a îndeplini cerinţele autorităţilor de reglementare care cer instituţiilor de creditare să înregistreze un indice de bază de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 9% în loc de unul de 7% în prezent, pentru a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Un deputat rus a propus crearea unui bloc de ţări după modelul Uniunii Sovietice
Un deputat rus a propus crearea unui bloc de ţări după modelul Uniunii Sovietice
Deputatul Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) a propus marţi într-un......
BNR a majorat prognoza de inflaţie la 13,9% pentru finalul anului 2022
BNR a majorat prognoza de inflaţie la 13,9% pentru finalul anului 2022
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie ...
Aproximativ 268.000 de hectare afectate de secetă, dintre care 55% cu grâu
Aproximativ 268.000 de hectare afectate de secetă, dintre care 55% cu grâu
Suprafață totală afectată de secetă a ajuns la 267.985 ha, comunicată până la această dată de către 30 județe, ...
Mugur Isărescu: Cu ROBOR băncile au cam sărit calul. Sper şi cred că în curând ROBOR se va apropia de nivelul ratei dobânzii de politică monetară
Mugur Isărescu: Cu ROBOR băncile au cam sărit calul. Sper şi cred că în curând ROBOR se va apropia de nivelul ratei ...
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că ROBOR a cam sărit calul, chiar dacă ...