1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 4 º

News

Europa bea apă de la robinet, România dă bani pe apă îmbuteliată. Comisia Europeană vrea să schimbe regulile pe această piaţă

Parlamentarii europeni vor vota marţea viitoare o Directiva prin care se vor stabili reguli noi cu privire la calitatea apei de la robinet, în condiţiile în care se doreşte reducerea consumului de apă îmbuteliată, care generează costuri suplimentare familiilor europene, dar şi cantităţi însemnate de plastic care poluează mediul. România este printre statele cu cel mai mic consum de apă de la robinet. 

21 oct, 2018 | ECONOMICA.net
Parlamentul European va vota o actualizare a regulilor ce trebuie respectate pentru asigurarea calităţii apei de la robinet, în contextul în care se doreşte sporirea încrederii consumatorilor și încurajarea consumului de apă de la robinet, informează Comisia. Mai exact, prin adoptarea unei noi Directivei a apei potabile, se vor scădea maximele admise pentru anumiți poluanți, cum ar fi plumbul (a cărui limită acceptată va fi redusă la jumătate) sau bacteriile dăunătoare. Nivelurile microplasticelor vor fi, de asemenea, monitorizate. Noile norme ar spori, de asemenea, transparența și ar oferi consumatorilor un acces mai bun la informații.
 
"Apa de la robinet este ieftină și ecologică. Membrii doresc măsuri precum instalarea de fântâni gratuite în locuri publice - inclusiv centre comerciale și aeroporturi - și încurajarea furnizării de apă de la robinet în restaurante", transmite Parlamentul European.

Potrivit Comisiei Europene, accesul la apă de calitate mai bună ar putea reduce consumul de apă îmbuteliată cu 17%. Mai puțină apă îmbuteliată ar ajuta oamenii să economisească bani și, de asemenea, va avea un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea emisiilor de CO2 și a deșeurilor de plastic.

Din datele Comisiei, un european consumă în medie 106 litri de apă îmbuteliată pe an, astfel că reducerea consumului de apă la sticlă ar putea reduce cheltuielile gospodăriilor din Europa cu 600 de milioane de euro pe an.

Românii nu beau apă de la robinet

Potrivit datelor UE, un român consumă, în medie, 74 de litri de apă de la robinet pe zi, fiind printre statele cu cel mai mic consum, alături de Estonia (70 litri), Lituania (61 litri) şi Malta (50 litri). La polul opus se află Italia, cu un consum de 243 litri pe zi, Bulgaria cu 191 litri sau Croaţia - cu 182 litri. Media europeană este de 120 de litri pe zi. Cantităţile de apă de la robinet, enumerate anterior, se referă la consumul total de apă al unei gospodării într-o zi, şi nu doar la apa băută zilnic într-o gospodărie

În ceea ce priveşte consumul de apă îmbuteliată, în România acesta este de 90,2 litri pe cap de locuitor, faţă de 72 de litri în 2015, potrivit datelor Euro­pean Federation of Bottled Waters, conform cărora în Italia -unde se consumă şi cea mai mare cantitate de apă de la robinet - se beau 188,1 de litri pe cap de locuitor pe an.

Bulgarii beau, în medie, 80 de litri de apă minerală pe an, iar croaţii - 73 de litri. Există şi state precum Suedia, unde se consumă doar 10 litri de apă minerală pe cap de locuitor (148 de litri de apă de la robinet), Finlanda, unde se beau doar 14,3 litri de apă îmbuteliată pe an (117 litri apă de la robinet), sau Marea Britanie, unde consumul de apă îmbuteliată este de 35,9 de litri pe cap de locuitor (150 de litri apă de la robinet).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO