1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Europa îşi stabileşte priorităţile pentru următorii cinci ani

Liderii europeni au lansat marţi seară o consultare asupra 'priorităţilor' viitoare ale UE şi numirilor în fruntea instituţiilor, a anunţat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

28 mai, 2014 | Agerpres

La două zile după alegerile europene şi ascensiunea eurofobilor, Van Rompuy a declarat că a primit un 'mandat' de la şefii de stat şi de guvern pentru 'a conduce consultări cu grupurile Parlamentului European, cu diferitele grupuri parlamentare imediat ce vor fi constituite', precum şi cu liderii înşişi, notează AFP.

Ele trebuie să se poarte 'asupra numirilor', începând cu cea a preşedintelui Comisiei, şi 'priorităţilor' pentru următorii cinci ani, a spus el, la sfârşitul unui dineu de patru ore între cei 28 la Bruxelles.

Van Rompuy a subliniat că s-a întâlnit cu Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, partidul de centru-dreapta plasat în frunte la alegeri.

'PPE este cel care a câştigat alegerile', a declarat preşedintele francez François Hollande, adăugând că Van Rompuy trebuie 'să se uite dacă există posibilitatea unei majorităţi în Consiliu şi Parlament'. El 'va verifica dacă aceste două majorităţi există şi dacă nu este cazul, va reveni în faţa Consiliului European'.

În legătură cu priorităţile, Van Rompuy a citat 'creşterea, competitivitatea şi locurile de muncă', 'funcţionarea uniunii monetare', lupta împotriva 'schimbărilor climatice', proiectul unei 'uniuni energetice' şi lupta contra imigraţiei ilegale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO