Europa nu se confruntă cu riscul unei crize imobiliare sau a datoriilor în UE, în urma majorării dobânzilor – comisar european

Europa nu se confruntă cu pericolul unei crize imobiliare sau a datoriilor, ca rezultat al creşterii rapide a dobânzilor de către BCE, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 16 mai 2023, 13:42
Europa nu se confruntă cu riscul unei crize imobiliare sau a datoriilor în UE, în urma majorării dobânzilor - comisar european

Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor, scrie Agerpres.

În urma deciziei BCE, au sporit costurile de împrumut pentru guverne, multe fiind deja puternic îndatorate după măsurile de sprijin economic adoptate în timpul pandemiei şi în urma efectelor invadării Ucrainei de către Rusia.

De asemenea, a crescut plata ratelor creditelor ipotecare care sunt legate de rata inflaţiei.

Gentiloni a apreciat că unele ţări s-ar putea confrunta cu dificultăţi dar nu UE în ansamblu. „Sectorul imobiliar creează probleme diferite în ţări diferite – depinde de cât de mult sunt sau nu conectate creditele ipotecare la inflaţie”, a explicat oficialul european.

Acesta a adăugat: „În puţine ţări vor exista dificultăţi, dar per ansamblu nu văd o criză europeană din acest punct de vedere şi nu văd dificultăţi reale în problema gestionării datoriilor în Europa”.

„Da, majorarea dobânzilor sporeşte costul datoriei, dar aceasta se întâmplă într-un mod limitat şi cât se poate de abordabil”, a declarat comisarul european pentru economie.

Luni, Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei zonei euro la 1,1% în 2023, respectiv la 1,6% în 2024. Pe fondul presiunilor persistente asupra preţurilor de bază, inflaţia a fost, de asemenea, revizuită în sens ascendent comparativ cu scenariul din iarnă, ajungând la 5,8% în 2023 şi la 2,8% în 2024 în zona euro.

Şi ministrul de Finanţe al Irlandei, Michael McGrath, a cărui ţară s-a confruntat cu criză imobiliară în urmă cu peste un deceniu, a dat asigurări că nu există semne ale unei crize pe piaţa imobiliară, cererea fiind sprijinită de creşterea populaţiei. „Acesta nu este un motiv de îngrijorare în privinţa Irlandei”, a declarat ministrul de Finanţe.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...