Europa, prioritate în următorii ani pentru cancelarul german Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a insistat asupra întăririi coeziunii la nivelul Uniunii Europene, care va fi "problema decisivă" în anii următori, potrivit textului unei alocuţiuni pe care cancelarul german o va rosti cu prilejul încheierii anului, relatează duminică AFP.
Economica.net - Dum, 31 dec. 2017, 13:16
Europa, prioritate în următorii ani pentru cancelarul german Angela Merkel

„Un număr de 27 de state din Europa trebuie încurajate mai mult ca niciodată să formeze o comunitate solidară. Aceasta va fi problema decisivă a anilor următori”, a declarat cancelarul german al cărui discurs va fi difuzat duminică seara la televiziune.

Viitorul Germaniei este „legat într-un mod indisociabil de viitorul Europei”, a subliniat cancelarul german, amintind că Berlinul şi Parisul au vrut să colaboreze pentru a pregăti mai bine Europa în faţa provocările viitorului.

„Pentru noi europenii problema va fi să ne reprezentăm valorile într-o manieră solidară şi cu încredere atât în interior cât şi în afară”, a spus cancelarul german în contextul în care ieşirea din UE a Regatului Unit şi divergenţele profunde dintre ţări, în special în ceea ce priveşte primirea refugiaţilor, au zdruncinat fundaţiile edificiului european.

Şi mai este o chestiune de a garanta o Europă puternică din punct de vedere economic şi dreaptă, capabilă de asemenea „să-şi apere în mod consecvent graniţele externe precum şi securitatea cetăţenilor săi”, se arată în documentul citat.

La mijlocul lunii decembrie, Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au promis să dezvăluie o viziune comună de reformare a singurei zone euro care include cele 19 ţări care au adoptat moneda unică europeană.

Dezbaterile sunt deja foarte tensionate în aceste ţări. Cele din nord, cum sunt Germania şi Olanda, sunt reticente în a adopta politici de partajare a riscurilor, faţă de cele din sud, ca Franţa, Italia sau Spania, a căror politică bugetară o consideră prea lejeră.

La trei luni după alegerile parlamentare din care a ieşit victorioasă dar slăbită, Angela Merkel s-a angajat, de asemenea, să lucreze la formarea „rapidă a unui guvern stabil”, adică deţinerea unei majorităţi în Camera Deputaţilor.

„Pentru că lumea nu ne aşteaptă. Acum trebuie să creăm condiţiile care vor permite Germaniei să meargă bine în 10, 15 ani”, a menţionat cancelarul german, la putere de 12 ani.

După eşecul discuţiilor cu ecologiştii şi liberalii, conservatorii se vor reuni la începutul lunii ianuarie pentru discuţii preliminarii care se anunţă complicate cu social-democraţii. Chiar dacă ajung la un acord, formarea unui nou executiv nu este aşteptată înainte de sfârşitul lunii martie.

 

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...