Europa trebuie să se pregătească pentru un aflux de societăţi financiare după Brexit, spune şefal FMI

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a estimat luni la Dublin că Europa şi Irlanda trebuie să fie pregătite pentru a găzdui un aflux de societăţi financiare după Brexit, informează AFP.
Economica.net - lun, 25 iun. 2018, 20:31
Europa trebuie să se pregătească pentru un aflux de societăţi financiare după Brexit, spune şefal FMI

Prognozând o mutare în masă spre continent şi Irlanda atunci când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, Christine Lagarde a subliniat că UE trebuie să îşi întărească capacităţile de reglementare şi supervizare pentru a face faţă afluxului de firme provenite din sectorul financiar londonez.

‘Pe termen scurt, este vital să ne asigurăm că sunt pregătite capacităţile de reglementare şi supervizare pentru afluxul de firme financiare care se vor muta în Europa continentală şi Irlanda ca urmare a Brexitului’, a spus Christine Lagarde la o conferinţă cu tema ‘euro la aniversarea a 20 de ani’, găzduită în comun de FMI şi Banca Centrală a Irlandei.

‘Ne întâlnim într-un moment în care UE şi zona euro sunt în mijlocul unor decizii dificile cu privire la viitorul lor. Mişcările populiste de la Brexit şi până la recentele alegeri din Italia au pus sub semnul întrebării valoarea integrării europene’, a spus Lagarde care a recunoscut că odată cu integrarea au apărut şi unele probleme. ‘A fost o călătorie complicată, plină de momente dificile dar cu fiecare pas am învăţat unele lecţii valoroase… la vârsta de 20 de ani zona euro este mai matură, plină de cicatrici dar mai puternică şi gata să meargă înainte’, a apreciat directorul FMI.

Declaraţiile lui Christine Lagarde intervin într-un moment în care mediile de afaceri mizează din ce în ce mai mult pe un eşec al negocierilor între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, ceea ce ar însemna un ‘divorţ’ fără concesii şi punerea sub semnul întrebării a oricărei perioade de tranziţie.

Firmele din sectorul financiar au abandonat deja orice speranţă cu privire la paşaportul european, care permite companiilor să îşi ofere serviciile pentru întregul continent european de la un centru situat în Marea Britanie. Acest paşaport este condamnat să dispară odată cu ieşirea din piaţa unică promisă de guvernul conservator condus de Theresa May.

Mai multe bănci emblematice din City-ul londonez au avertizat că ar putea fi obligate să mute anumite activităţi şi locurile de muncă asociate. Banca Angliei a estimat la rândul său că aproximativ 10.000 de locuri de muncă în domeniul serviciilor financiare ar putea fi mutate în prima zi a Brexitului.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de maşini noi în Marea Britanie au crescut cu 4,6% în septembrie, la 225.269 de unităţi, în urma majorării cererii pentru vehicule electrice, a anunţat Asociaţia Producătorilor......
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – Grindeanu
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estimează că tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) ...
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată ...
OPEC+ a decis reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, în ciuda opoziției administrației americane
OPEC+ a decis reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, în ciuda opoziției administrației americane
Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis miercuri ...