Europarlamentar: România are probleme cu absorbţia fondurilor europene din cauza legislaţiei naţionale

Eurodeputatul José Manuel Fernandes, coordonatorul Grupului PPE (Partidul Popular European), spune că pentru o mai bună absorbţie a fondurilor UE, prioritatea trebuie să fie proiectele importante, iar legislaţia trebuie schimbată după, şi adaptată la acestea.
Economica.net - mie, 15 mart. 2017, 14:33
Europarlamentar: România are probleme cu absorbţia fondurilor europene din cauza legislaţiei naţionale

Eurodeputatul José Manuel Fernandes, coordonator al Grupului PPE în Comisia pentru bugete a Parlamentului European și fost raportor al Parlamentului European pentru Bugetul UE 2016 și pentru Fondul European pentru Investiții Strategice, a declarat, miercuri, la Strasbourg, că România ar putea absorbi mai multe fonduri europene dacă ar face legislaţia în funcţie de proiectele sale prioritare, şi nu invers.

„Există reguli la nivel european, apoi ai acorduri de parteneriat cu UE. Noi dăm banii autorităţilor la nivel naţional şi regional, iar acestea încearcă să facă proiecte, dar se blochează în legislaţia naţională, regională. De multe ori, beneficiarii se trezesc în situaţia de a adăuga părţi de care nu au nevoie unor proiecte bune, şi de a le strica, doar pentru a fi adaptate la legislaţia naţională rigidă”, spune eurodeputatul.

Acesta a mai explicat că o soluţie ar fi identificarea proiectelor prioritare la nivel naţional, urmată de o modificare şi adaptare a legislaţiei naţionale la acestea.

„Ca stat nu poţi schimba regulile la nivel european decât foarte greu. Dar le poţi schimba cu uşurinţă pe cele naţionale, astfel încât să poţi finanţa fără probleme proiectele importante”, a afirmat Fernandes.

„România ar trebui să aibă 10 autorităţi de management acreditate de Uniunea Europeană. În acest moment avem doar două. Polonia, spre exemplu, are 24 din 25 cerute. În 2015, guvernul Ponta a estimat că vom absorbi 6,6 miliarde de euro. Am reuşit să absorbim doar 2,2 miliarde, o treime din estimare. Am fost statul cu cea mai mare deviaţie de la estimare. Polonia absoarbe 99% din estimare”, a declarat şi eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

Siegfried Mureşan a fost prezent, în Strasbourg, la sesiunea de lucrări a Parlamentului European, printre care şi dezbaterea priorităţilor bugetului Uniunii Europene pe 2018, pe care le-a prezentat, şi care au fost discutate în plen. Mureşan, intrat în Parlamentul European în 2014 ca eurodeputat, pe listele Partidului Mişcarea Populară (PMP), afiliat Partidului Popular European (PPE), unde este şi purtător de cuvânt. Eurodeputatul este, de asemenea, membru în Comisia pentru bugete din Parlamentul European, şi a fost numit negociator-șef (raportor) din partea Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din 2018, fiind primul român numit vreodată în această poziţie.

Valoarea estimată a Bugetului UE pentru anul 2018 este aproximativ 160 de miliarde de euro. Negociatorul-șef (raportorul) din partea Parlamentului European pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează prioritățile politice ale Parlamentului pentru bugetul comunitar și negociază, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual.

Printre prioritățile lui Siegfried Mureșan pentru Bugetul UE 2018 se numără finanțarea programului „Discover EU”, prin care se acordă un abonament gratuit interrail pentru fiecare tânăr din UE care împlinește 18 ani și care dorește să viziteze Europa (valabil pe liniile feroviare din 30 de țări europene), precum și a priorităților de creștere economică ale UE, cu accent pe investiții în infrastructură, cercetare, inovare, IMM-uri, principalele domenii care generează locuri de muncă, dar și a celor pentru creșterea siguranței cetățenilor europeni. Totodată, deputatul european Siegfried Mureșan susține, printre prioritățile sale de negociere, creșterea sprijinului acordat sectorului agricol european și statelor din vecinătatea estică și sudică, mai ales celor care implementează acorduri de asociere cu UE, precum Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Raportul Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) privind înmatriculările de autoturisme din Europa arată ...
Piața auto românească, tot mai puțin importantă în Europa
Piața auto românească, tot mai puțin importantă în Europa
Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a dat publicității astăzi raportul înmatriculărilor de mașini ...
Schemă nouă de sprijin pentru populație și firme, de la 1 februarie. Noi plafonări și compensări pentru facturile de energie și gaze, cât câștigă clienții
Schemă nouă de sprijin pentru populație și firme, de la 1 februarie. Noi plafonări și compensări pentru facturile ...
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi măsuri de sprijin pentru populație și firme. Pentru consumatorii casnici plafoanele ...