1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

Extern

Europarlamentare 2019 - Moscovici prevede un "avans populist" la alegerile europene

Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, prevede un 'avans populist' la alegerile europene de la 26 mai, conform unui interviu pentru o emisiune transmisă luni de CNews, preluată de AFP.

11 mar, 2019 | Agerpres

"În opinia mea, ipoteza cea mai probabilă este cea a unui avans populist real în faţa unor forţe europene slăbite, cu o Europă care are probleme dacă pro-europenii nu se înţeleg", prevede fostul ministru socialist din timpul preşedinţiei lui François Hollande, excluzând un sprijin pentru fostul său partid.

"Pentru alegerile europene, Partidul Socialist francez nu îmi spune nimic. El nu mai spune prea multe, din păcate, nici alegătorilor săi social-democraţi pro-europeni. Este nevoie urgentă să fie corectat acest lucru", a avertizat el.

Deşi nu şi-a făcut cunoscută încă poziţia privind alegerile, comisarul european spune că, "în privinţa Europei, a fi anti-macronist primar este, pentru un social-democrat, un lucru stupid, din moment ce Emmanuel Macron a preluat, pe acest subiect, multe dintre ideile social-democrate".

"În sfera europeană, Emmanuel Macron are meritul de a nu avea o Europă timidă sau ruşinoasă", a pledat el, adăugând că "ideea că Europa trebuie să fie protectoare şi protejată de o frontieră comună este o idee la care ader şi eu".

Întrebat despre lista pentru europarlamentare a Vestelor Galbene, el a răspuns că "terenul european nu este, mi se pare, cel mai potrivit pentru cauza Vestelor Galbene". "De aceea, nu cred că o listă a Vestelor Galbene va obţine un rezultat spectaculos", a adăugat el.

Întrebat de asemenea despre taxa europeană pentru giganţii internetului, el a răspuns că Irlanda, Suedia şi Danemarca "riscă să se opună prin veto".

Conform Comisiei Europene, cota medie de impozitare a multinaţionalelor din domeniul digital, supranumite GAFA (acronim pentru Google, Amazon, Facebook şi Apple), nu este decât 9%, comparativ cu 23% pentru companiile europene în general.

"În cadrul alegerilor europene, le cer formaţiunilor politice să se poziţioneze pe acest subiect. Rămân totuşi optimist şi cred că această taxă va fi introdusă în următorii doi sau trei ani", a pronosticat el.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO