Europarlamentare: Stânga radicală din Grecia crede că are şanse de succes

Partidul Syriza (stânga radicală), primul partid al opoziţiei din Grecia, este în măsură să câştige alegerile europene şi pe cele locale din luna mai, care vor servi drept 'referendum' împotriva guvernului de coaliţie al conservatorilor şi socialiştilor şi împotriva politicii de austeritate, a declarat sâmbătă liderul Syriza, Alexis Tsipras, citat de AFP.
Economica.net - Dum, 02 feb. 2014, 09:46
Europarlamentare: Stânga radicală din Grecia crede că are şanse de succes

‘Revenirea la care visăm şi pentru care ne-am bătut este la îndemâna noastră’, a declarat Alexis Tsipras, în cadrul unui discurs în faţa conducerii partidului său.

‘Ora socotelilor’ a venit pentru ‘un sistem politic uzat şi o elită economică coruptă care au împins ţara şi poporul spre tragedia de azi’, a adăugat el.

Alegerile europene din luna mai, în paralel cu cele municipale şi regionale în Grecia, vor fi ‘un adevărat referendum împotriva unui guvern al politicii de austeritate şi al subordonării’, a asigurat liderul Syriza, căruia sondajele îi acordă un uşor avans în faţa conservatorilor de la putere.

JPMorgan: Grecia va organiza probabil alegeri anticipate, care vor fi câştigate de stânga radicală

Analiştii JPMorgan consideră că există o probabilitate de 70% pentru organizarea alegerilor anticipate înainte de luna martie, iar scenariul de bază este ca scrutinul să fie organizat în a doua jumătate a acestui an, potrivit portalului elen GreekReporter.

Următoarele alegeri parlamentare ar trebui să se desfăşoare în mod normal în 2016, când expiră mandatul actualului parlament, ales în 2012.

„Grecia ar putea intra într-o campanie electorală prelungită, cu o atenţie redusă asupra acordului de reforme cu creditorii externi”, se arată în raportul JPMorgan. Syriza conduce în sondaje şi va câştiga probabil alegerile, dar nu este sigur că va reuşi să formeze guvernul, notează analiştii băncii.

În cazul în care Syriza va câştiga, ar putea adopta o poziţie inflexibilă în privinţa negocierilor cu troica creditorilor externi – Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană.

Grecia a convenit două pachete de împrumuturi externe cu zona euro şi FMI începând din 2010, după ce statul elen a pierdut accesul la finanţare la dobânzi sustenabile de pe piaţa internaţională, din cauza îndatorării ridicate.

Împrumuturile au fost condiţionate de măsuri dure de austeritate, precum reduceri de salarii, concederi şi restrângerea cheltuielilor, dar şi de reforme economice şi privatizări.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Paradox românesc: 72% din producția locală de fructe ajunge la gunoi
Paradox românesc: 72% din producția locală de fructe ajunge la gunoi
România aruncă anual 3,4 milioane de tone de mâncare, iar responsabilitatea aparține în primul rând consumatorului ...
30 de ani de capitalism. Corneliu Bodea, ADREM: „E frustrant când încerci să construiești o afacere „ca afară” și ești înconjurat de șmecherie, impostură și ipocrizie”. Cât de greu a fost drumul spre succes
30 de ani de capitalism. Corneliu Bodea, ADREM: „E frustrant când încerci să construiești o afacere „ca afară” ...
Adrem este azi una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale românești din domeniul serviciilor energetice, cu 1.200 ...
Sorin Felea, director Atu Tech, magazin online de sisteme de securitate: „Luăm în considerare deschiderea unui showroom în Bucureşti”. Afacerile retailerului vor ajunge la peste 14 milioane de euro în 2021
Sorin Felea, director Atu Tech, magazin online de sisteme de securitate: „Luăm în considerare deschiderea unui showroom ...
Retailerul online Atu Tech, specializat în principal pe sisteme de securitate, ia în considerare deschiderea unui showroom ...