Europenii profită de boom să-şi ajusteze deficitele. România merge în direcţia opusă

Dintre ţările UE, doar România a ales în această perioadă de boom economic comunitar să crească deficitul fiscal. Chiar dacă avem un deficit bugetar mai mic decât al Spaniei şi cam în aceeaşi zonă cu cel al Franţei, cele două state au ajuns la nivelurile stabilite anul acesta după scăderi continue şi masive. La noi e invers.
Ionut Tudorica - mar, 21 nov. 2017, 22:00
Europenii profită de boom să-şi ajusteze deficitele. România merge în direcţia opusă

România este singura ţară din UE care nu urmează trendul comunitar de scădere accelerată a deficitului bugetar, profitând de perioada economică fastă pe care a traversat-o Europa de la terminarea crizei încoace.

Din 2014 până în 2017 UE 28 a avut creşteri economice solide, în jur de 2% în fiecare an. În acelaşi interval, România a alergat tot mai repede, pornind de la o creştere de 3% şi ajungând la una de aproape 5% anul trecut, pentru ca anul acesta să testeze un impresionant 9%.

Din punct de vedere al finanţelor publice, statele europene s-au folosit de avansul economiilor pentru a-şi reduce deficitele bugetare, luând măsuri anti-ciclic – de păstrare sau reducere a cheltuielilor publice, în condiţiile unor venituri bugetare mai mari prilejuite de creşterea economică.

Avem exemplul Spaniei, care nu este luat la întâmplare, fiind singura care are un deficit bugetar programat pentru anul acesta mai mare decât al României.

Astfel, Spania a plecat de la 6% în intervalul analizat de noi, 2014-2017. În 2015 a scăzut deficitul la 5,3%, apoi la 4,1%, pentru ca anul acesta să-l reducă la 3,1% din PIB.

La fel şi Franţa, care a plecat cu 3,9% şi l-a redus încet, dar constant, până la 2,9% anul acesta.

Trendul se păstrează pentru toate statele cu dezechilibre bugetare cât de cât vizibile. De altfel, la nivelul întregii Uniuni, deficitul bugetar era de 3% în 2014 şi a scăzut constant până la 1,2% în 2017.

România a procedat însă invers. În ciuda creşterilor economice foarte mari, precizate anterior, guvernele din ultimii doi ani au inversat evoluţia deficitului bugetar, indicator care părea la un moment dat că merge în direcţia bună. Astfel, în 2014 România strângea deficitul fiscal la 1,4% de la 2,1% anul precedent. În 2015 scădea în continuare până la 0,8% din PIB. Apoi, în 2016 a sărit direct la 3%, anulând toate eforturile bugetare de până atunci, iar anul acesta stă tot în limita Tratatului de la Maastricht, de 3% din PIB.

Deficitele bugetare anuale ESA, din 2014 până în 2017
Infogram

Deficitul bugetar, cauză pentru aprinderea preţurilor

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a opinat ieri că scumpirile din ultima vreme ar avea o singură explicaţie: mărimea deficitului bugetar.

“’Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, creşte deficitul comercial. Deci dacă am deficit bugetar, acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului şi generează inflaţie. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade faţă de euro, acestea generează o creştere a preţurilor. Sunt legi ale economiei”, a explicat Chiriţoiu. 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Virgil Popescu: ANPC va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu respectă legea
Virgil Popescu: ANPC va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu respectă legea
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi, la finalul şedinţei de guvern, că Autoritatea Naţională pentru ...
Spania crește în acest an pensiile publice cu cel puțin 2,5%
Spania crește în acest an pensiile publice cu cel puțin 2,5%
Spania va majora cea mai mare parte a pensiilor publice cu 2,5% în 2022, ceea ce va spori venitul mediu al pensionarilor ...
OUG cu compensarea facturilor: crește plafonul de consum pentru care puteți primi compensație în februarie și martie, însă nu veți primi nimic din urmă
OUG cu compensarea facturilor: crește plafonul de consum pentru care puteți primi compensație în februarie și martie, ...
Pragurile de consum ale clienților casnici pentru care oamenii vor primi compensații la facturile de gaze și energie electrică ...