Eusebiu Guțu vrea să amâne tranzacția prin care va prelua fabrica de ulei Mândra din Bârlad, fabrică cu o istorie de 100 de ani

04 01. 2024
Fabrica Mandra

CITR, administratorul judiciar al producătorului de ulei din Bârlad, Mândra SA, aflat în reorganizare, a convocat adunarea creditorilor pentru a decide cu privire la solicitarea Nitramonia BC SRL de a amâna termenul de semnare a contractului de vânzare a „pachetului bunuri imobile și mobile Fabrica de Ulei Mândra” , până la 31 ianuarie 2024. De asemenea, cererea Nitramonia vizează și amânarea, până la aceeași dată, a plății „restului de preț”, se arată într-un anunț al companiei pus la dispozișia Economica de către termene.ro.

Ședința va avea loc în data de 17.01.2024.

„Având în vedere Cererea din 20.12.2023 emisă de Nitramonia BC SRL prin care aceasta, în calitate de adjudecatar al activelor „Pachet bunuri imobile și mobile Fabrica de Ulei Mândra”, a solicitat aprobarea amânării semnării contractului de vânzare și, respectiv, amânarea plății până la data de 31.01.2024, motivată de documentația incompletă necesară, precum și de reducerea activității în perioada 22.12.2023 – 08.01.2024, (administratorul judiciar n.red) convoacă Adunarea Creditorilor societății MÂNDRA SA, cu următoarea ordine de zi: aprobarea prelungirii, pâna la data de 31.01.2024, a termenului de semnare a contractului de vânzare și a plății restului de preț, prevăzute în Procesul-verbal al licitației organizate pentru valorificarea activelor „Pachet bunuri imobile și mobile Fabrica de Ulei Mândra”, situate în Bârlad”, se arată într-un anunț al companiei în BPI.

Solicitarea vine în contextul în care Nitramonia a câștigat, în urma unei licitații organizate în data de 31.10.2023, „Pachet bunuri imobile și mobile Fabrica de Ulei Mândra”.Valoarea tranzacției, după cum a anunțat printr-un comunicat de presă administratorul judiciar CITR, a fost de 8,9 milioane de lei  (aproximativ 1.8 milioane euro), pentru un pachet de active ce include Fabrica de Ulei Mândra și bunurile imobile și mobile aferente. Mai exact, activul vândut este compus din teren în suprafață de 21.317 mp, clădiri, anexe imobiliare, utilaje, echipamente și linii tehnologice aferente fabricii.

CITR nu a anunțat atunci cine a fost câștigătorul licitației.

Din datele termene.ro , Nitramonia BC S.R.L. este controlată în întregime de antreprenorul Eusebiu Guțu și acționar majoritar la companiile Cerealcom S.A. Bacău și de compania de panificație Pambac S.A. Bacău.

Printre altele, Mândra S.A. avea datorii în valoare de peste 12 milioane de lei la EXIM Banca Românească S.A. și de 2,8 milioane de lei la Fondul De Garantare A Creditului Rural – IFN S.A..

Fabrică cu istorie de 100 de ani

Mândra S.A. Bârlad provine din fosta Întreprinderea de Ulei Republica Bârlad și a luat ființă ca fabrică de ulei, în 1911, pe teritoriul actual, ca urmare a inițiativei marelui industriaș român Nicolae Malaxa, având la început doar prese hidraulice acționate cu abur produs de o locomotivă.

De atunci, fabrica a trecut constant prin procese de modernizare și retehnologizare.  În primăvara anului 2018, fabrica de ulei din Bârlad s-a confruntat  cu un incendiu care a distrus peste 80% din Secția de Presare, afectând atât echipamentele tehnologice de producție cât și clădirea. Din acest punct a început declinul financiar al companiei.

De altfel, compania este pe pierdere din 2017 ( minus 4,1 milioane de lei), iar anul trecut a făcut afaceri de numai 247.500 de lei, raportând pierderi de 12,6 milioane de lei.