Fabrica de ulei Mândra din Bârlad care produce sub brandurile Floris și Clariol are un nou proprietar. Compania aflată în reorganizare a fost vândută pentru 1,8 milioane de euro

Activele agroindustriale ce compun fabrica de ulei Mândra din Bârlad, o unitate de producție cu o istorie de peste 100 de ani, au fost vândute la licitație de administratorul judiciar CITR pentru 8,9 milioane de lei (aproximativ 1.8 milioane de euro). Fabrica de ulei a avut o ofertă de cumpărare din partrea antreprenorului Eusebiu Guțu, prin Nitramonia BC SRL. Guțu, care mai controlează și Cerealcom S.A. Bacău și Pampac Bacău, a oferit anterior licitației în care s-a adjudecat un cumpărător suma de 8 milioane de lei. CITR nu a facut public numele cumpărătorului.
Alina Stanciu - vin, 03 nov. 2023, 11:19
Fabrica de ulei Mândra din Bârlad care produce sub brandurile Floris și Clariol are un nou proprietar. Compania aflată în reorganizare a fost vândută pentru 1,8 milioane de euro

Fabrica de Ulei Mândra, proprietara brandurilor Floris și Clariol, și-a schimbat proprietarul în urma unei tranzacții în valoare de 8,9 milioane de lei (aproximativ 1,8 milioane de euro), potrivit unui comunicat al CITR,  administratorul judiciar al Mândra SA, aflată în restructurare.

Vânzarea pachetului de active a fost realizată prin licitație publică la o valoare de piață de peste 90%, după ce companii importante din industrie și agribusiness la nivel local și național au manifestat interes și au luat parte la licitație, mai anunță CITR.

Potrivit procesului verbal al ședinței adunării creditorilor din 23 octombrie, pus la dispoziția Economica de termene.ro, fabrica de ulei a avut o ofertă de cumpărare din partrea producătorului de îngrășăminte Nitramonia BC S.R.L. , pentru 8 milioane de lei.

Din datele termene.ro , Nitramonia BC S.R.L. este controlată în întregime de antreprenorul Eusebiu Guțu și acționar majoritar la companiile Cerealcom S.A. Bacău și de compania de panificație Pambac S.A. Bacău.

Printre altele, Mândra S.A. avea datorii în valoare de peste 12 milioane de lei la EXIM Banca Românească S.A. și de 2,8 milioane de lei la Fondul De Garantare A Creditului Rural – IFN S.A..

Pachetul de active vândut de CITR, liderul pieței de insolvență și restructurare din România, include teren în suprafață de 21.317 mp, clădiri, anexe imobiliare, utilaje, echipamente și linii tehnologice aferente fabricii .

Activele oferă cumpărătorului posibilitatea de utilizare în domeniul procesării uleiului, precum și în alte scopuri industriale sau chiar dezvoltarea de proiecte imobiliare comerciale, de retail, rezidențiale sau mixte.

„Tranzacționarea fabricii Mândra este un pas important și, totodată, o continuare a eforturilor noastre de a găsi investitori cu o viziune amplă asupra viitorului business-urilor din România, care își doresc să pună în valoare activele achiziționate, cu scopul de a genera mai departe, valoare în economie. Fabrica de ulei aflată în patrimoniul Mândra SA, un punct foarte important pe harta agroindustrială a României, a avut un rol istoric semnificativ în prelucrarea și distribuirea produselor agricole și a derivatelor agroalimentare. Potențialul activelor vândute nu este însă limitat la dezvoltarea industriei agricole, ci oferă multiple alte posibilități de transformare, extindere sau utilizare a spațiului pentru domenii noi, variate”, declară Florin Constantin, partener CITR.

Fabrica de Ulei Mândra se află într-o zonă ușor accesibilă a județului Vaslui, în proximitatea surselor de materie primă situate în Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Neamț și Bacău, precum și Republica Moldova, o poziție cheie din punct de vedere logistic.

Fabrică cu istorie de 100 de ani

Mândra S.A. Bârlad provine din fosta Întreprinderea de Ulei Republica Bârlad și a luat ființă ca fabrică de ulei, în 1911, pe teritoriul actual, ca urmare a inițiativei marelui industriaș român Nicolae Malaxa, având la început doar prese hidraulice acționate cu abur produs de o locomotivă.

De atunci, fabrica a trecut constant prin procese de modernizare și retehnologizare.  În primăvara anului 2018, fabrica de ulei din Bârlad s-a confruntat  cu un incendiu care a distrus peste 80% din Secția de Presare, afectând atât echipamentele tehnologice de producție cât și clădirea. Din acest punct a început declinul financiar al companiei.

De altfel, compania este pe pierdere din 2017 ( minus 4,1 milioane de lei), iar anul trecut a făcut afaceri de numai 247.500 de lei, raportând pierderi de 12,6 milioane de lei.

CITR este o companie Impetum Group.

 

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...