Evenimentele care au marcat piața imobiliară din ultimul an

O compilație a celor mai importante evenimente de pe piața imobiliară din România ultimului an
Economica.net - Dum, 02 aug. 2015, 13:07
Evenimentele care au marcat piața imobiliară din ultimul an

IUNIE 2014

În prima jumătate a anului 2014 au fost finalizate în Bucureşti birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 92.000 de metri pătraţi, dar circa jumătate din aceste spaţii nu au deocamdată chiriaşi, reiese dintr-o analiză a ZF pe baza datelor din piaţă.

Un consorţiu format din nemţii de la Deutsche Pfandriefbank şi băncile austriece Erste Bank şi Raiffeisen Bank a refinanţat cu 220 de milioane de euro mallul AFI Palace Cotroceni din Bucureşti în cadrul celui mai important contract de credit acordat pentru un proiect imobiliar din România în ultimii şase ani.

FF Group, compania elenă care operează la nivel local reţelele de magazine Nike, Folli Follie, Calvin Klein şi Collective, a obţinut de la Garanti Bank un împrumut de patru milioane de euro pentru reconstrucţia unei clădiri istorice de la intersecţia străzilor Ion Câmpineanu şi Nicolae Bălcescu, în apropierea Pieţei Universităţii din Bucureşti.

Operatorul de telefonie mobilă Orange România, cu afaceri anuale de aproape un miliard de euro şi circa 3.000 de angajaţi la nivel local, a închiriat un spaţiu de 13.700 de metri pătraţi în clădirea de birouri Green Court dezvoltată de grupul suedez Skanska în nordul Capitalei, vizavi de mallul Pro­me­nada şi viitorul sediu al rivalilor de la Vodafone.
 

BCR, cea mai mare bancă din România, controlată de grupul austriac Erste, a preluat pentru aproape 50 de milioane de euro proiectul imobiliar Silver Mountain din Poiana Braşov, dezvoltare iniţiată de omul de afaceri Dan Fischer, decedat în urmă cu aproape doi ani.

 

IULIE 2014

Producătorul american de soluţii IT Accenture, prezent pe piaţa locală cu operaţiuni diverse în Bucureşti, Cluj şi Târgu-Mureş, a închiriat un spaţiu suplimentar de birouri cu o suprafaţă de 1.400 de metri pătraţi în parcul de afaceri West Gate din Militari, unde pot fi amenajate staţii de lucru pentru circa 150 de angajaţi.

Grupul spaniol Gran Via, care în primăvara lui 2014 a finalizat o investiţie de 4,5 milioane de euro într-un bloc cu 84 de apartamente situat pe terenul fostei fabrici Frigocom din cartierul Militari al Capitalei, a început în urmă cu o lună lucrările la alte două blocuri în cadrul aceluiaşi proiect, după ce a obţinut un credit de 3,3 mil. euro de la Garanti Bank.

Firma Societatea de Dezvoltare Comercială Sudului, în portofoliul căreia se află mallul Sun Plaza din cartierul bucureştean Berceni, a înregistrat o cifră de afaceri de 15,9 mil. euro în 2013, în creştere cu 2,5%, rezultat prin care proiectul grupului austriac S Immo îşi consolidează a treia poziţie în topul mallurilor din Bucureşti.

Grupul belgian Atenor, care în primăvara lui 20014 a finalizat un prim proiect pe piaţa locală – o clădire de birouri în cadrul parcului de afaceri Hermes Business Campus din Pipera – va începe din toamnă lucrările la cel de-al doilea imobil al complexului.

Firma Alecsandri Estates, prin intermediul căreia Dan Cojocaru şi Michael Hadjipavlou, acţionarii Proiect Bucureşti, dezvoltă un complex de birouri în apropierea Pieţei Romane din Bucureşti, a obţinut la jumătatea lunii mai o nouă finanţare de 3,5 milioane de euro de la Piraeus Bank.
 

AUGUST 2014

Omul de afaceri Dan Ostahie, proprietarul grupului Altex, a vândut mallul Aurora din Buzău şi un proiect comercial de 4.000 mp de lângă magazinul Kaufland din Alba Iulia fondului sud-african de investiţii NEPI.

Britanicul Robert Neale, fondator şi managing director al companiei Portland Trust, care a dezvoltat, printre altele, proiectul Opera Center din Bucureşti, a cumpărat un teren de 4 hectare vizavi de sediul Poliţiei Rutiere din Pipera pentru a ridica un nou parc de afaceri care ar putea atrage o investiţie de 100 – 150 mil. euro

Antreprenorul timişorean Ovidiu Şandor, dezvoltatorul proiectelor de birouri City Business Center din Timişoara şi The Office din Cluj, a atras o finanţare europeană nerambursabilă de 26,3 mil. lei (circa 6 mil. euro) pentru dezvoltarea celei de-a cincea clădiri a parcului de afaceri de la Timişoara.

UniCredit Bank Austria şi UniCredit Ţiriac Bank, bănci care aveau o expunere de aproape 43 de milioane de euro pe centrul comercial Vitantis din Bucureşti, au cesionat o creanţă de aproape 17 milioane de euro către fondul de investiţii Revetas care a decis să cumpere proiectul de la grupul East Balkan Properties.

Fondul de investiţii Globalworth Real Estate, fondat şi condus de omul de afaceri elen Ioannis Papalekas, a ajuns la un acord pentru achiziţia parcului industrial Timişoara Airport Park de la compania Invest4SEE, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 18 milioane de euro.

 

SEPTEMBRIE 2014

Omul de afaceri Iulian Dascălu, proprietarul reţelei de centre comerciale Iulius Mall şi al proiectului mixt Palas din Iaşi, a început la Iaşi lucrările la o nouă clădire de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 15.000 mp a cărei finalizare este programată la sfârşitul lui 2015.

Robertino Georgescu şi Dan Drăgulin, doi investitori care în ultimii cinci ani au construit şi vândut în jur de 1.500 de locuinţe pe raza localităţii Popeşti-Leordeni situată la sud de Bucureşti, au ajuns la un acord pentru preluarea terenului de sub actuala fabrică Policolor de pe bulevardul Theodor Pallady din estul Capitalei pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar.

Compania de dezvoltare imobiliară Primavera Development, controlată de familia Tănăsoiu, a încheiat un acord cu fondul de investiţii Secure Property pentru vânzarea clădirii de birouri EOS, sediul din Bucureşti al producătorului de lactate Danone, într-o tranzacţie cu o valoare de 5,85 milioane de euro.

 

OCTOMBRIE 2014

Fondul sud-african de investiţii NEPI, cel mai mare investitor în piaţa imobiliară locală, condus de Martin Slabbert, a realizat o nouă achiziţie de anvergură, semnând preluarea mallului Promenada din Floreasca de la grupul austriac Raiffeisen Evolution într-o tranzacţie estimată la 150 de milioane de euro.

Firma Metropolitan Developments, printre ai cărei acţionari se află oamenii de afaceri israelieni Moshe Turgeman şi Tomer Barhom, dezvoltatorii centrului comercial Euromall din Piteşti, investeşte şase milioane de euro într-un bloc cu 36 de apartamente situat pe strada Sfinţii Voievozi, în zona Calea Victoriei din Bucureşti.

Omul de afaceri Sorin Anghel, care a dezvoltat prin intermediul firmei Nord Imobiliare mai multe proiecte de locuinţe în zona de nord a Capitalei, a început construcţia unui bloc cu 11 etaje şi 110 apartamente pe strada Gafencu, în dreptul podului Aerogării din zona Băneasa, în urma unei investiţii estimate la 30 de milioane de euro.

NEPI, cel mai mare investitor în piaţa imobiliară locală, deschide mallul Shopping City Târgu-Jiu în urma unei investiţii de 30 de milioane de euro.

Firma Six Top Residence, deţinută integral de Ion-Alexandru Tariuc (33 de ani), va ridica până în 2015 încă şapte blocuri în cadrul ansamblului rezidenţial Confort Urban din cartierul Rahova, imobile ce vor duce proiectul la peste 1.200 de locuinţe noi, una dintre cele mai mari dezvoltări de acest gen din Capitală.

 

Mai multe pe ZF.RO

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...