Eventuala modificare legislativă privind munca temporară încalcă normele UE şi afectează piaţa – ARAMT

Introducerea obligaţiei agenţilor de muncă temporară de a încheia cu salariaţii temporari contracte de muncă pe perioadă nedeterminată şi de a plăti 75% din salariul minim brut pe ţară în perioada dintre două misiuni încalcă directiva europeană în domeniu şi va afecta piaţa muncii, arată ARAMT.
Economica.net - mar, 17 dec. 2013, 12:31
Eventuala modificare legislativă privind munca temporară încalcă normele UE şi afectează piaţa - ARAMT

Aceasta este poziţia Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT) faţă de iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Legii 53/2013 – Codul Muncii, proiect înregistrat la Senat.

Potrivit sursei citate, propunerile încalcă Directiva europeană 2008/14/104CE privind munca temporară, iar o eventuală aprobare a acestora va genera consecinţe negative pentru piaţa muncii din România.

„Modificările propuse pot afecta semnificativ mediul socio-economic, impunerea de noi restricţii determinând diminuarea rolului muncii temporare, creşterea somajului, creşterea ratei de evaziune fiscală provenită din munca la negru şi implicit creşterea numărului muncitorilor ale căror drepturi nu sunt respectate, afectarea unor întregi industrii, disponibilizarea în masă a salariaţilor temporari şi scăderea ratei de angajare la nivel naţional”, se arată într-un comunicat al ARAMT.

De asemenea, aprobarea proiectului în forma sa actuală poate genera un impact negativ asupra investiţiilor existente în piaţă, precum şi asupra investitorilor străini cu un potenţial ridicat de afaceri care utilizează în prezent sau plănuiesc să utilizeze preponderent serviciile agenţilor de muncă temporară în România, precizează sursa citată.

Impactul economic negativ va fi resimţit direct şi în sfera impozitelor şi taxelor atrase fără întârzieri la bugetul de stat (în prezent, achitate în proporţie de 100% de către agenţii de muncă temporară, obligaţi prin lege să nu înregistreze debite la bugetul de stat), taxe estimate la nivelul anului 2012 de către ARAMT la suma de aproximativ 210 milioane euro.

„Asociaţia Română a Agenţilor de Muncă Temporară îşi exprimă încrederea că doar printr-un dialog constructiv, între toţi partenerii sociali implicaţi, care să ţină cont de propunerile şi opiniile venite direct de la cei care sunt afectaţi de aceste modificări legislative, se poate genera un proiect viabil, cu impact social pozitiv, în avantajul comun al angajaţilor şi al mediului de afaceri”, a declarat în comunicat Sorina Donisa, preşedintele ARAMT.

Piaţa de muncă temporară cuprinde peste 60.000 de salariaţi, din care aproximativ 20% sunt studenţi, iar 35%, foşti şomeri.

ARAMT a fost înfiinţată în anul 2010 şi reuneşte în prezent 13 companii internaţionale şi locale reprezentând peste 70% din piața muncii temporare din România.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...