Evoluţia economiei României se vede diferit la Bruxelles faţă de Bucureşti. Care sunt diferenţele de prognoză

Prognoza Comisiei Europene diferă destul de mult faţă de cea a Comisiei Naţionale de Prognoză, organism aflat în subordinea Guvernului. Comisia este mult mai pesimistă în legătură cu creşterea economică şi, mai ales, cu investiţiile.
Economica.net - Dum, 14 mai 2017, 21:48
Evoluţia economiei României se vede diferit la Bruxelles faţă de Bucureşti. Care sunt diferenţele de prognoză

Iată câţiva dintre cele mai importanţi indicatori din prognoză, şi cum apar ei atât în estimarea Comisiei, cât şi în cea a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), cu menţiunea că, în ambele cazuri, vorbim despre ediţia de primăvară a prognozei.

Produsul Intern Brut: Comisia Naţională de Prognoză vede în acest an o creştere de 5,2% a PIB, iar pentru anul viitor estimarea este de 5,5%, la fel ca în prognoza de iarnă. Comisia Europeană este mult mai conservatoare, şi anticipează o creştere de 4,3% în acest an, cu o zecime de punct sub estimarea din prognoza iniţială, şi de doar 3,7% în 2018.

Consumul gospodăriilor: CNP vede o creştere 6,8% în acest an şi de 6% în 2018, ambele în creştere cu o zecime de punct procentual faţă de estimările din iarnă. Comisia vede de 6,9% în acest an şi 4,7% în 2018, ambele în creştere faţă de estimările din prognoza initială, când se miza pe 6,7%, respective 4,2%.

Consumul administraţiei publice: CNP estimează o creştere de doar 1,6% şi 3% în acest an şi următorul (identic în acest an, comparativ cu prognoza anterioară, dar cu un punct mai mult pentru anul viitor). Comisia este mult mai pesimistă în legătură cu cheltuielile sectorului public: 3,7% în acest an şi 3% în 2018. Estimarea pentru acest an este cu 0,2 puncte mai mare decât la prognoza din iarnă, iar cea pentru 2018 a rămas neschimbată.

Formarea brută de capital fix: CNP vorbeşte de o creştere de 6,9% % în acest an (scădere de 0,4 puncte faţă de ediţia anterioară) şi de 7,9% în 2018. Comisia Europeană şi-a revizuit însă dramatic perspectiva: în prognoza de primăvară, estimarea sa este de doar 1,3% în acest an şi de 5,2% anul viitor. În prognoza de iarnă, Comisia vedea vedea o creştere de 6,2% în acest an şi de 6,3% la anul.

Exporturi: CNP vede o creştere de 6,8% în acest an (5,6% în prognoza anterioară) şi 6,3% anul viitor (6,6% în prognoza din iarnă), în timp ce Comisia estimează 6,9% în acest an şi 6,2% la anul. În prognoza de iarnă estima doar 5% în acest an şi 5,4% la anul.

Importuri: CNP merge pe o prognoză de creştere de 8,5% în acest an şi 7,9% anul viitor (8,5% şi 8% în prognoza anterioară), în timp ce Comisia Europeană vede o creştere de 8,6% în acest an şi 7,9%, anul viitor, în scădere faţă de prognoza anterioară: 9,2% în acest an, şi 7,3% în următorul.

Rata şomajului: CNP vede 5,7% în 2017 şi 5,5% în 2018 (calculată după metodologia BIM), în condiţiile în care în prognoza de iarnă vorbea despre 5,9% în acest an şi 5,8%. Comisia Europeană prognozeză 5,4% în 2017 şi 5,3% în 2018, în condiţiile în care în prognoza de iarnă vorbea despre 5,7% şi 5,6% în acest an şi următorul.

Inflaţia: CNP vede o creştere a preţurilor de consum de 1,1% şi 2,5% (medie anuală) în acest an şi următorul, faţă de 1,4% şi 2,5%, în prognoza anterioară. în timp ce Comisia Europeană prognozează 1,1% în 2017 şi 3% în anul următor (1,6% pentru acest an şi 2,9% pentru 2018, în prognoza de iarnă).

Deficitul de cont curent: Prognoza guvernamentală estimează un deficit al contului curent de 2,4% în 2017 şi la fel şi în 2018 (2,3%, respectiv 2,2% din PIB pentru acest an şi pentru următorul în prognoza anterioară) în timp ce Comisia Europeană este mai negativistă: 2,8% în acest an şi 2,9% în 2018. În prognoza de iarnă vorbea despre 2,9% în acest an şi 3,1% în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Fermierii europeni afectați de criza COVID-19 vor primi plăți mai mari în avans în cadrul PAC
Fermierii europeni afectați de criza COVID-19 vor primi plăți mai mari în avans în cadrul PAC
Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăţi în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC), informează un comunicat......
Drulă: Stadiul lucrărilor pe lotul doi al Autostrăzii Sebeş-Turda este de 90%
Drulă: Stadiul lucrărilor pe lotul doi al Autostrăzii Sebeş-Turda este de 90%
Stadiul lucrărilor pe lotul doi al A10 Sebeş-Turda este de 90%, în prezent fiind turnat ultimul strat de asfalt, a anunţat, ...
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Premieră în România: serviciile de telemedicină intră în sectorul public
Telios Care, unul dintre principalii furnizori de servicii de telemedicină din România, va oferi, începând cu această ...
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă, numit director în ANRE – surse
Viorel Ilie, fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernele PSD, a fost numit director în cadrul Autorității ...