Excedentul comercial al Germaniei a crescut în septembrie peste aşteptări

Excedentul comercial al Germaniei, cea mai mare economie din UE, a crescut în septembrie mai mult decât s-a estimat, sporind criticile potrivit cărora dependenţa ţării de exporturi împiedică redresarea Europei, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 11:46
Excedentul comercial al Germaniei a crescut în septembrie peste aşteptări

În septembrie, excedentul comercial a ajuns la 20,4 miliarde de euro (27,4 miliarde de dolari), de la 13,3 miliarde de euro în august, a anunţat vineri Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Economiştii se aşteptau la un excedent de 15,4 miliarde de euro.

Exporturile Germaniei au urcat cu 1,7% în septembrie, depăşind estimările, în timp ce importurile au scăzut cu 1,9%.

Chiar dacă FMI şi Trezoreria SUA au criticat dependenţa Germaniei de exporturi, pentru că ar împiedica redresarea Europei, autorităţile de la Berlin au respins criticile, apreciind că ‘nu sunt justificate’ iar exporturile reprezintă un semn al solidităţii economiei.

Excedentul de cont curent al Germaniei a urcat la 19,7 miliarde de euro, de la 10,1 miliarde de euro luna precedentă. Comisia Europeană estimează că excedentul va ajunge la 7% din PIB în 2013 şi la 6,6% din PIB în 2014.

Marţi, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a cerut Germaniei să facă mai multe eforturi pentru a majora consumul şi a favoriza creşterea salariilor. Oficialul a recomandat reducerea taxelor, a contribuţiilor sociale şi cheltuieli în infrastructură.

Germania a înregistrat anul trecut cel mai ridicat excedent comercial de după nivelul record înregistrat din 2007. Potrivit cifrelor publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), în 2012 excedentul comercial al Germaniei a urcat la 188,1 miliarde de euro, de la 158,7 miliarde de euro în 2011. Este al doilea mare excedent comercial înregistrat vreodată de Germania, după cel de 195,3 miliarde de euro înregistrat în 2007.

Industria germană este tradiţional orientată spre export şi are o prezenţă foarte bună pe pieţele emergente cum este China. Astfel, anul trecut zona euro nu a absorbit decât 38% din exporturile germane, 411,9 miliarde de euro, în scădere cu 2,1% în ritm anual. În schimb, exporturile spre ţările din afara Uniuni Europene au crescut cu 8,8%, până la 471,7 miliarde de euro, echivalentul a 42% din exporturile Germaniei.

Germania a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea al acestui an, arată cifrele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

Astfel, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un avans de 0,7% în perioada aprilie-iunie 2013, graţie în special creşterii consumului gospodăriilor şi a investiţiilor.

De asemenea, contrar aşteptărilor, comerţul extern a contribuit şi el la creşterea economică, Destatis precizând că exporturile au crescut mai rapid decât importurile.

Creşterea de 0,7% înregistrată în trimestrul al doilea vine după un prim trimestru în care economia germană a stagnat, iar în ultimul trimestru al anului trecut a înregistrat o contracţie de 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...