Excepţia de neconstituţionalitate a interceptărilor SRI invocată deja în 11 dosare de corupţie

Inculpaţi din 11 dosare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie au invocat neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de alte persoane decât procurorii şi poliţiştii judiciari, constatată în 16 februarie de Curtea Constituţională şi publicată miercuri, au declarat pentru News.ro surse judiciare.
Economica.net - joi, 10 mart. 2016, 13:54
Excepţia de neconstituţionalitate a interceptărilor SRI invocată deja în 11 dosare de corupţie

Concret, precizează sursele citate, este vorba de solicitări prin care ce cere judecătorilor să ţină cont de decizia Curţii Constituţionale în cazul acelor inculpaţi pentru care plaja probatorie cuprinde şi interceptări efectuate de SRI.

Sorin Oprescu, trimis în judecată în noiembrie pentru fapte de corupţie, a introdus joi la Curtea de Apel Bucureşti o astfel de cerere.

Curtea Constituţională a decis, pe 16 februarie, că articolul 142, alineatul 1, din Codul de procedură penală, potrivit căruia supravegherea tehnică poate fi efectuată de „alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţional.

Decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia este neconstituţional articolul din Codul de procedură penală în baza căruia se făceau interceptări de către SRI în cercetări penale, se aplică dosarelor aflate pe rol, conform motivării CC publicate miercuri.

Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri seară, la Digi 24, că excepţia de neconstituţionalitate a interceptărilor SRI a fost deja invocată în dosare ale DNA după 16 februarie, rămânând ca judecătorii să decidă dacă aceste probe au fost legal administrate.

„Categoric la momentul administrării acestor probe procurorii DNA au respectat legea. (…) Faptul că o anumită probă a fost administrată în conformitate cu legea şi ulterior a apărut o decizie a Curţii Constituţionale nu ar trebui să aibă un efect asupra probelor legal administrate”, a declarat Kovesi.

Şefa DNA a mai arătat că folosirea interceptărilor ţine de normele de procedură penală, în aplicarea cărora nu poate fi invocată legea penală mai favorabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...